GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Medborgarförslag: Starta upp en fritidsgård i Rockneby

Kalmar kommun har ett antal fritidsgårdar som ligger belägna i Funkabo, Lindsdal, Norrliden, Trekanten och Södermöre. Det ligger dock ingen i norra kommundelen. Det vill en kommuninvånare ha ändring på.
Publicerad 22 januari 2023
.
.Foto: Mostphotos

I ett medborgarförslag till kommunen skriver invånaren: ”Det faktum att hela norra kommundelens barn och unga står utan fritidsgård är anmärkningsvärt ur ett delaktighets- och likabehandlingsperspektiv.”

Invånaren vill att kommunen ska starta upp en fritidsgård i Rockneby och argumenterar för sin sak med att nämna att Rockneby och Drag/Skäggenäs ligger cirka två mil norr om Kalmar och att det tar cirka 25 minuter att åka buss mellan platserna.

”Eftersom Norra kommundelens unga saknar mötesplatser som leds av utbildade fritidsledare är de hänvisade till andra alternativ så som Klippan, kyrkans ungdomsverksamhet och privata föräldrainitiativ i Drag/Skäggenäsområdet. Vi menar att dessa verksamheter ska vara ett alternativ och komplement till kommunens fritidsgårdsverksamhet för att tillsammans verka förebyggande för aktivitet, trygghet och gemenskap.”

Man önskar en snar utredning och planering av att starta upp en fritidsgård i Rockneby.

Invånaren har i en punktlista beskrivit vad en fritidsgård i Rockneby skulle bidra till:

• ”Ökad livskvalitet, aktivitet och hälsa för våra unga. Det är viktigt att unga har något värdefullt att göra på sin fritid för att främja rörelse och sociala sammanhang, vilket kan minska ensamhet, stillasittande eller att unga driver omkring utan mål.

• Ökad delaktighet, inflytande och trygghet för våra unga och deras familjer.

• Verka förebyggande mot psykisk ohälsa, mobbing, ungdomsgäng

• Skapa trygghet för samhällsinvånarna.

• Stora möjligheter till samverkan i lokalsamhället mellan hem, skola, fritidsverksamhet och föreningslivet

• Mindre restid för de unga och deras familjer som besöker fritidsgårdar på andra orter (vilket få gör eftersom det är omständligt och långt).”

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.