unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Mejeri misstänks för miljöbrott – läckage på 30 000 liter mjölk

Mejerijätten Arla är misstänkt för miljöbrott efter ett läckage på 30 000 liter mjölk som slog ut Kalmar Vattens biologiska rening under ett dygn, det skriver Barometern.
Foto: Leif Ingvarson / Mostphotos

Händelsen uppstod när systemet startades upp efter ett underhåll. Då började det sakta läcka mjölk ur flera ventiler, vilket tog lång tid innan läckages upptäcktes.

Mjölken blandades med avloppsvattnet och hamnade i mejeriets säkerhetstank. När företaget tömde tanken, där runt 30 000 liter mjölk samlats upp, blev det problem på reningsverket.

Reningsverkets så kallade biosteg som renar Kalmar avloppsvatten från kväve innan det når Kalmarsund, slogs ut. Mejeriet uppmanades med anledning av detta att stoppa tömningen. Reningen kunde först återupptas efter ett dygn.

Stora mängder av vatten med höga kvävenivåer rann ut i Kalmarsund vilket kan orsaka övergödning. Efter en anmälan från kommunen utreder nu polisens miljöbrottsgrupp Arla i Kalmar för miljöbrott.

Arla säger sig ha skärpt sina rutiner efter händelsen.

– Det var en väldigt olycklig omständighet som egentligen inte ska få ske. Vi har skärpt de rutiner vi har så att det inte upprepas. Reglerna ska följas, säger Erik Bratthall, presschef på Arla, till tidningen.