Mikael är Kalmars cyklande trädgårdsmästare: ”Miljösmart”
– Här i stan är det nog unikt. Jag vet att det finns en rörmokare i Stockholm som heter ”den cyklande rörmokaren” och de har vuxit jättemycket på bara några år. Därifrån fick jag en del inspiration. De har ett par kontor och så cyklar de omkring med alla sina verktyg, mycket tunga grejer. Så jag tänkte att kan de så kan jag, säger Mikael.
Det var vid årsskiftet som företaget Bladbruket för första gången såg dagens ljus.
– Jag är produktdesigner i grunden men tyckte inte om den marknaden, det handlade bara om de nyaste prylarna och att designa skräp som ingen behöver, så jag kände att jag behövde ändra riktning. Jag har alltid haft ett naturintresse och gick en kurs i grönyteskötsel på Öland, vilket var skitkul. Sen hade jag lite sparpengar och tänkte att om jag någon gång skulle testa på att starta eget företag så skulle det vara nu.
Natur- och miljöintresset kombinerades sedan med ett annat intresse – cykling.
– Trädgårdsbranschen har utmaningar utifrån miljömålen vi ska leva upp till och det körs redan mycket bil i branschen. Så jag tänkte att jag kan arbeta annorlunda, mer miljösmart. Sen så är jag cyklist i grunden, en gång cyklade jag från Venedig till Göteborg, och jag gillar cykeln som fordon.
Själva firmacykeln består av en elcykel med låda fram och cykelvagn bak. På den går det att lasta allt ifrån avklippta grenar till kompostkvarn och gräsklippare.
– Man blir unik och många lägger märke till den. Många tycker det är roligt att jag kommer på cykel, och två har anlitat mig bara på grund av det. Vissa stannar till och undrar vad jag håller på med, men det är bara positivt.
Uppdragen består av beskärning av träd, ogräsrensning och gräsklippning men även trädgårdsdesign och rådgivning. Förutom att Mikael endast tar sig fram via cykel försöker han dessutom ha en ekologisk profil i så stor utsträckning som möjligt.
– Jag försöker att inte använda ord som fossilfritt utan säger att jag gör mitt bästa. Förutom cykeln så använder jag bara batteridrivna verktyg, utan avgaser, och håller inte på med några gifter.
Vad har du förhoppningar med företaget i framtiden?
– Jag funderar på att försöka utveckla, kanske med små kurser. Jag skulle också kunna ha vandringar i naturen, både för barn och vuxna, där man tittar på olika arter. Det hade nog varit roligt! Jag läste någonstans att många svenskar inte känner igen våra fem vanligaste träd i Sverige och det kan jag tycka är ett samhällsproblem. Så min plan är att försöka prova på lite olika saker. Det svåra är ju vad man ska göra på vintrarna när det inte går att jobba med trädgårdar, men man får vara lite kreativ.