GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Sparretun och hans livsverk – en man i ständig utveckling
Året 1994 köpte Mikael Sparretun Åmund fruktgård. Då en äppelgård som var i behov av mycket kärlek – nu ett omåttligt populärt besöksmål för bland annat konferens, födelsedagar, övernattning och samt för bröllop. I dagsläget är anläggningen fullbokad för bröllop till början på 2023. Resan dit har varit en lång och händelserik färd.
– Jag är 69 år i år och på något sätt börjar jag titta lite framåt, att ta det lite lugnare. Men att stanna upp, läsa Aftonbladet i morgontofflor och sitta med en fjärrkontroll i handen – det är inte Sparretun, säger Mikael.
Publicerad 18 juli 2021 • Uppdaterad 3 december 2021

Mikael Sparretun visar KalmarPosten runt bland ägorna på Åmund Vin & Fruktgård slutet av maj. Med stolthet pekas detaljer ut som får helhetsintrycket att bli något extra. Det är takbjälkar som har lyfts, duschgolvet som har sänkts och betonggångar som har gjutits – inget lämnas åt slumpen. Det visar sig inte minst när Mikael tar fram en sekatör under promenaden för att klippa av torra och gamla grenar på ett rödbladigt träd.

Men hur började egentligen resan mot det som en dag skulle bli Åmund Vin & Fruktgård? Det är en berättelse om en man som i tidig ålder fann glädjen och tillfredsställelse i entreprenörskap och hårt arbete.

– Jag har haft många järn i elden. Jag började givetvis i ungdomen att jobba med mamma och pappas trädgård, där fick jag min ådra. Jag och min bror brukade skörda jordgubbar och hallon som vi sålde nere vid färjorna och på Stensö camping. Just det här med att sälja och utveckla var min grej. Jag var skrotnisse under den tiden också. Jag samlade tidningar och lump som jag sålde, för pengarna köpte jag frimärken. Jag har aldrig haft behovet att var ute, jag kanske var lite av en enstöring, men jag trivs med det livet.

Foto: Linus Gunnarsson

Trots sin tidiga talang för entreprenörskap var pojkdrömmen att bli inredningsarkitekt.

– Jag var alltid med mamma på auktioner och jag tyckte om inredning och färger. Men jag hade inte det där läsgeniet. För att bli inredningsarkitekt, då krävdes det femmor hela tiden. Jag fick bli trädgårdsmästare istället.

Mikael hamnade på lantbruksskolan i Alnarp och blev utbildad trädgårdsingenjör. Ett antal år senare, år 1975, startade han Ostkustens Trädgårdsservice. Det företaget skulle bli en stor del av hans liv.

– Under de 39 åren på Ostkustens Trädgårdsservice jobbade jag hela tiden. Det var inga semestrar.

Under tiden startade han dessutom upp trädgårdsbutiken Växer tillsammans med sin bror. Mikael sålde i augusti 2014 Ostkustens Trädgårdsservice.

– Någonstans måste man vända blad, precis som Kungen.

När Mikael berättar den ena historien efter den andra märker man att ”många järn i elden” är lite av en underdrift. Under sina hektiska år på Ostkustens trädgårdsservice köpte Mikael Åmund fruktgård 1994.

– Det var inte i det bästa skicket, men här fanns det utrymme för mig att skapa. Jag lovade mig själv 2002 när jag var 50 år att jag skulle ta det lugnt, men det är som att jag istället fick i en extra växel.

En helt ny värld skapades. Det har byggts ett boningshus, ett orangeri, ett hönshus, en vingård, ett citrushus, en danslokal, sjöar och stugor.

– Man vet ju ingenting om morgondagen, det ena föder det andra.

I dag är Åmund Vin och Fruktgård inte bara en plats för frukt och vinplantor, utan en populär plats för par att lova varandra evig kärlek. Och det är inte av en slump, för Mikael ser till att göra slag i saken när han ser en möjlighet dyka upp framför näsan.

– När jag byggde citrushuset var det fullt med citroner, oliver och granatäpple. De åkte ut när de drabbades av sköldlöss. Då utvecklade jag citrushuset med lounge för att min son skulle gifta sig 2006. Då föddes tanken om att bland annat bröllop är intressant, för det var många som nyttjade lokalen för det.

Därefter har Åmund varit i ständig förändring. Det finns enligt Mikael alltid något att skruva på och förbättra. När hantverkare arbetar med något projekt är Mikael där för att underlätta och effektivisera arbetet.

– Idag var jag och hämtade takluckor klockan 06 så att de finns på plats när gubbarna kommer. Det är min livsstil, vi är inte här för att glida fram på någon räkmacka. Utvecklar man hela tiden, då är det ingen som kommer ifatt en.

Åmund har blivit Mikaels paradis på jorden och det är viktigt för honom att besökarna ska känna samma sak.

– Vi ser att vi får väldigt goda referenser och det gör att vi orkar vakna varje morgon, hade vi bara fått skit hade det inte varit roligt. Det är upplevelsekänslan som är oerhört viktigt. Vid frukosten sitter jag här och pratar med människorna för att skapa en god relation.

Mikael kommer aldrig att sluta se förbättringar eller detaljer som gör det där lilla extra. Han kommer säkerligen heller aldrig sluta ta chansen när en möjlighet dyker upp. För några år sedan köpte han det övergivna Hossmo gård och rustade upp det. Det är nu ett populärt lantcafé där det bland annat arrangeras loppisar. Men det märks att Åmund Vin & Fruktgård är hans ögonsten.

– Jag kommer att bli 100 år, så det är långt kvar till avslutet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.