Annons

Miljoner till forskning om covid-19-vaccination – överläkare i Kalmar huvudansökande

Vetenskapsrådet har gett anslag om 15 miljoner kronor till ett forskningsprojekt inom Sydöstra sjukvårdsregionen där Thomas Schön, överläkare vid infektionsklinikerna i Kalmar/Östergötland och professor vid Linköpings universitet, är huvudansökande. Projektet ska utvärdera vaccination mot covid-19.
Publicerad 17 juni 2021
Foto: Mostphotos

– Vi kommer bland annat att undersöka varaktigheten i vaccinskyddet mot covid-19 och vaccinationstäckning i olika grupper, men också försöka utveckla modeller som kan möjliggöra utvärdering av detta i realtid. Även om den senaste vågen av covid-19 nu är klart på väg nedåt och vaccinerna tycks vara effektiva mot nuvarande virusvarianter så återstår säkerligen flera utmaningar framöver där våra resultat kan bli betydelsefulla, säger Thomas Schön, till Linköpings universitets hemsida.

I projektet ska forskarna koppla samman uppgifter om covid-19-vaccinering med befintliga befolknings- och vårddata inom Sydöstra sjukvårdsregionen, vilket innefattar Östergötlands, Jönköpings och Kalmars län. Projektet kallas ”Realtidsutvärderingar av Covid-19-vaccination i svenska sjukvårdsregioner baserat på en informationsplattform som stöder systemmodellering och maskininlärning” och är ett av totalt sex som får dela på 100 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Annons

– Att få anslaget ger en fantastisk möjlighet till fördjupat samarbete inom covid-19-området mellan de medicinska och tekniska fakulteterna inom LiU och hela den Sydöstra sjukvårdsregionen. Resultaten kommer förhoppningsvis inom en snar framtid att optimera vaccinationsstrategier både till nytta för sjukvården och inte minst medborgarna, säger Thomas Schön.

I projektet kommer befintliga befolknings- och vårddata inom Sydöstra sjukvårdsregionen att kopplas samman med uppgifter om covid-19-vaccinering för att bland annat undersöka vaccinationstäckning i olika socioekonomiska grupper, varaktighet av vaccinationsskydd och biverkningar i relation till individuella faktorer.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons