Annons

Miljonregn över handeln efter gyllene succén

Kanske blev det förra årets julklapp. Åtminstone var det säkert många som såg det gyllene kortet glimra när tomten hade levererat klapparna. När Handelsstaden Kalmar summerar fjolåret, kan de bestämt notera att korten gjort stor skillnad för den lokala handeln.
Publicerad 27 januari 2021
Foto: Wilhelm Nilsson/Illustration

Lagom inför julhandeln 2014 gick Kalmar City, Baronen Köpcenter, Kvarteret Giraffen och Hansa city samman och skapade något unikt. Som första stad i Sverige gjorde man det ”omöjliga” möjligt och gick från enskilda butikers papperspresentkort till ett gemensamt digitalt presentkort för hela handelsstaden Kalmar. Målsättningen med ett gemensamt kort var att stärka Kalmar som handelsstad och att ge Kalmarborna ett verktyg för att gynna den lokala handeln.

– Jag är övertygad om att vi har sålt fler Kalmarkort än vad det har sålts stormkök. Visst kan kortet ha blivit årets julklapp, säger Anders Stensson, Baronen Köpcenter.

Annons

Fick du också ett guldkort i julklapp? Då var du knappast ensam. Under fjolåret såldes tiotusentals presentkort, vilket innebär att mer än hälften av invånarna i kommunen mottog har tagit emot ett kort.

– Omsättningen för krisåret 2020 landar på otroliga 22,2 miljoner kronor fördelat på 44 000 presentkort. Det är mer än hälften av alla invånare i Kalmar kommun som tagit emot ett kort och det är pengar rakt ut till näringslivet. Jämför vi det med 2019 års siffror på 11,9 miljoner så ser vi en ökning på hela 85 procent vilket är ett tydligt kvitto på det engagemang som Kalmarbor, företag och organisationer visat för den lokala handeln under pandemin, berättar Lisa Söderholm på Kalmar City.

Sett till den höga försäljningsandelen av presentkorten leder det nu till att allt fler företag runt om i Kalmar vill ansluta sig. Handeln i Kalmar ser nu en potential i att kunna få staden att växa ytterligare som handelsstad. Handeln är idag Kalmars näst största arbetsgivare och omsätter hela 7 miljarder om året. Stadens handelsindex, som visar nivån på omsättning i förhållande till antalet invånare, ligger årligen omkring 150 vilket är ett utav landets högsta. Det är ett starkt kvitto på att många Kalmarbor föredrar att handla lokalt. Därmed vill handelsutvecklarna skicka med en hälsning:

– Vi vill rikta ett stort tack till alla privatpersoner, företag och organisationer som genom sina inköp av Handelsstaden presentkort fortsätter att stötta det lokala näringslivet. Tillsammans gör ni en stor skillnad för Kalmars framtid, hälsar Lisa Söderholm, Kalmar City, Anders Stensson, Baronen Köpcenter, Charlotte Walldén, Hansa City och Martina Nyström Adolfsson, Kvarteret Giraffen.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons