Miljonstöd till flygplatsen

På tisdagen beviljade regionstyrelsen ett stöd på 14 miljoner kronor till Kalmar Öland Airport. Flygplatsens andra ägare, Kalmar kommun, har lovat att pytsa in samma summa.
Publicerad 15 december 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Bakgrunden till stödet är den pågående pandemin som beräknas påverka flygplatsens resultat negativt med omkring 32 miljoner kronor för år 2021.Pandemins direkta påverkan beräknas till 28 miljoner. Till följd av pandemin har passagerarantalet minskat med 80 procent i jämförelse med år 2019.

Innan flygplatsstödet är klart ska beslutet även upp i fullmäktige.

Flera partier markerade dock i samband beslutet.

Sverigedemokraterna ville att regiondirektören, tillsammans med Kalmar kommun och flygplatsledningen, skulle få i uppdrag att föra dialog med Trafikverket och regeringen om att flygplatsen ska utses som en permanent beredskapsflygplats. Vänsterpartiet vill se en ny analys för att anpassa verksamheten med anledning av ändrade resvanor efter pandemin och klimathotet. Kristdemokraterna noterade att det saknas en prognos för hur resandet ska öka.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.