Annons

Minna Kujanpää: "Brinner du för något – gör det”

24-åriga Minna är heltidstränare i Kalmar Konståkningsklubb, inspiratör på Malkars och driver samtidigt egna firman Minna Kujanpää, foto & hälsa. ”Brinner du för någon idrott eller vill arbeta som ledare - gör det! Att arbeta med en så stor passion och glädje är det bästa valet!” säger Minna.
KALMAR • Publicerad 19 juni 2020
Minna Kujanpää, heltidstränare Kalmar Konståkningsklubb.
Minna Kujanpää, heltidstränare Kalmar Konståkningsklubb.

Hur länge har du arbetat här?

– 1 år

Annons

Beskriv ditt uppdrag?

– Jag arbetar som heltidstränare tillsammans med bland annat Kalmar KK’s duktiga huvudtränare Yulia. Vi och många fler ledare är tränare till fantastiska åkare i alla åldrar och arbetar mycket administrativt med planering, hemsida och anmälningar.

Hur kan din arbetsdag se ut?

– Den kan variera väldigt mycket, men om man ser tillbaka på en onsdag under säsongen så skulle arbetsdagen börja klockan sju. Då kommer några av våra äldre åkare och tränar innan skolan. Därefter kommer särskolan som vi hjälper med NoFall, en sele i taket som bidrar till att alla kan åka skridskor. Jag kommer sedan befinna mig i Malkars gruppsal och vara instruktör för ett Tabata-pass. Sedan är det lunch och administrativt arbete innan jag beger mig till ishallen igen. Då är jag ledare för åkare i olika åldrar på isen och avslutar dagen med fysträning. Detta tillsammans med flera tränare från föreningen.

Vad gör ditt jobb roligt?

– Att få samarbeta med så många duktiga tränare och träffa alla fantastiska åkare. Det är en stor variation på arbetet som inkluderar administrativ och fysiskt arbete. Arbetet på isen ser olika ut för varje dag och du arbetar med alla åldrar. Sedan drivs jag av att arbeta med andra uppgifter såsom att vara passledare och mitt egna företag vid sidan av för det ger också inspiration till mitt heltidsjobb.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har arbetat som konståkningstränare sedan 2012 och startade i Mörrums konståkningsklubb. Därefter i Lidingö konståkningsklubb, Skate and Dance Academy i Solna och Djurgården konståkningsklubb. Sedan har jag arbetat som butiksbiträde i fem olika butiker samt arbetat administrativt på bilfirman Jeppssons i Karlshamn. Min firma startade jag som ett UF-företag 2015 och utvecklade det sedan till en egen firma som fortfarande är aktiv.

Utbildning?

– Jag har sju instruktörsutbildningar inom Svenska konståkningsförbundet och utbildad teknisk specialist. 2019 tog jag examen som idrottskonsulent på Bosön i Stockholm och innan det gick jag distanskurser om idrott och hållbar utveckling samt coachning.

Annons

Tips till den som vill jobba i din bransch?

– Brinner du för någon idrott eller vill arbeta som ledare - gör det! Att arbete med en så stor passion och glädje är det bästa valet.

Vad drömde du om att bli som yngre?

– Jag har själv tränat och tävlat i konståkning i cirka 20 år så min stora dröm var att bli “världens bästa konståkare.”

Framtidsdrömmar?

– Utveckla mitt företag och fortsätta arbeta med min stora passion.

Inspirationskällor?

– Jag har ingen specifik person som inspirationskälla utan blir peppad av händelser eller se människor aktivt brinna för sitt arbete.

Ung i karriären

Namn: Minna Kujanpää

Ålder: 24 år

Yrke: Heltidstränare, inspiratör på Malkars och driver min egna firma Minna Kujanpää, foto & hälsa.

Uppväxt: Mörrum, Blekinge

Bor: Kalmar

Arbetsplats: Kalmar Konståkningsklubb

Antal anställda: Till kommande säsong är vi två heltidstränare, en administratör och flera duktiga timtränare.

Sociala medier: Instagram: minnakujanpaa & kalmarkk

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons