Annons

Misshandlade partner och inneboende – man döms till fängelse

Bakom lägenhetsdörren hade mannen ett järngrepp om sin partner och inneboende. Nu döms en 31-årig man för att under flera år ha misshandlat dem båda, psykiskt och fysiskt.
Kalmar • Publicerad 20 februari 2023
Montage.
Montage.

Det var 2018 som den åtalade 31-årige mannen erbjöd en man, som nu är i 25-årsåldern, att flytta in till hans lägenhet i Kalmar kommun. De båda männen träffades via jobbet och hade enligt polisens förundersökning ”snabbt blivit vänner” – men ganska snart efter att männen flyttat ihop skulle vardagen kantas av fysisk och psykisk misshandel.

När en tredje person, en kvinna i 25-årsåldern som 31-åringen inlett en relation med, flyttade in i männens lägenhet 2019 ska mannen börjat misshandla både sin partner och inneboende vid flera tillfällen. Misshandlarna ska ha ägt rum under tre års tid när de alla bodde ihop.

Annons

I polisens förundersökning beskrivs en vardag för kvinnan och den inneboende mannen kantad av fysisk och psykisk misshandel. Den inneboende mannen och kvinnan har under åren bland annat mottagit hotfulla meddelanden av 31-åringen. Den inneboende var även tvungen att uppdatera vad han gjorde till den dömda mannen varje halvtimme för att mannen inte skulle bli arg, enligt förundersökningen.

I förundersökningen har flera meddelanden mellan den misstänkta, den inneboende och kvinnan samlats in. Här mellan den inneboende och den misstänkta mannen.
I förundersökningen har flera meddelanden mellan den misstänkta, den inneboende och kvinnan samlats in. Här mellan den inneboende och den misstänkta mannen.Foto: Ur polisens förundersökning

Den inneboende mannen och kvinnan blev även vittnen till varandras misshandlar som ägde rum i hemmet. Vid flera tillfällen ska den misstänkta mannen ha slagit den inneboendes ben, varpå han fått bestående men som sårskador, förkalkningar/benbildningar i båda lårmuskulaturerna samt nedsatt rörelseförmåga. I många av fallen använde sig mannen av tillhygge, däribland en hammare. Detta var något som bevittnades av kvinnan vid flera tillfällen.

Kvinnan i sin tur ska ha blivit misshandlad av mannen med en batong i ansiktet vid ett tillfälle. Han ska även ha satt sitt knä mot kvinnans bröstkorg och strypt henne tills hon svimmade. I förhör beskriver kvinnan en kontrollerad vardag där hon var rädd för sitt liv.

I februari 2022 lämnade kvinnan mannen och anmälde brotten hon utsatts för under åren. Det ska då blivit känt för polisen att den inneboende också var utsatt för brott. Däremot nekar den inneboende mannen till att han ska ha utsatts för brotten som åklagaren påstår, däremot kunde starka bevis leda till en fällande dom för 31-åringen.

31-åringen döms mot sitt nekande till två och ett halvt års fängelse för fyra fall av misshandel mot den inneboende mannen och kvinnan. Brotten mannen dömts för pågick mellan början av 2020 till september 2022. I det ena fallet av misshandel är det inte styrkt hur många antal brott det rör sig om. 31-åringen döms även för två fall av olaga hot samt dopningsbrott.

31-åringen ska betala ett skadestånd på 37 000 kronor till kvinnan.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons