GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstänkt för dödsolyckan på Öland lider inte av psykisk störning – kan få fängelse

Den 57-åriga man som står åtalad för dödsolyckan i Färjestaden på Öland sommaren 2020 lider inte av någon psykisk störning, vilket innebär att han kan dömas till fängelse.
Publicerad 13 januari 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Michael Hoffman/Mostphotos

Sommaren 2020 inträffade en olycka i Färjestaden där en, idag 57-årig man, körde på en cyklande familj. En mamma och hennes son omkom i olyckan.

Åklagare Kjell Janneson väckte åtal mot mannen för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan. Försvaret menar att den åtalade under färden drabbats av en sjukdom som han inte visste om, och att det var anledningen till att han körde på personerna. Under huvudförhandlingen kom tingsrätten fram till att mannen kunde hållas skyldig för dödsolyckan, men tog beslut om att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Nu har ett utlåtande kommit.

– Man har kommit fram till att den åtalade inte hade begått gärningarna under någon påverkan av allvarlig psykisk störning och att han inte hade någon allvarlig psykisk störning vid utredningen, säger åklagare Kjell Janneson.

Åklagare Kjell Janneson.
Åklagare Kjell Janneson.Foto: Linus Gunnarsson

Huvudförhandlingen kommer att återupptas på måndag.

– Då är det en kortare fortsättning där man egentligen bara går igenom det rättspsykiatriska utlåtandet. Sedan kommer tingsrätten troligtvis bestämma tid för dom. Min gissning är att dom kommer om någon vecka.

Vad tror du det blir för utgång?

– Eftersom tingsrätten redan kommit fram till att det är finns övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningarna som jag väckt åtal för skulle jag bli förvånad om man inte dömer ut fängelse för så pass allvarliga brott som grovt vållande till annans död. Jag har pläderat för att han ska dömas till fängelse i minst två år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.