Misstänkt för mordet på Kattrumpan greps på flygplats i Oslo: ”Kom dit med plan från Spanien”

Direkt när de två misstänkta männen klev av ett plan från Spanien på Oslos flygplats Gardermoen greps de av norsk polis. En av dem misstänks för mordet på Kattrumpan i februari 2022.
– Han misstänks vara skytten. Det är rubriceringen just nu, säger kammaråklagare Johan Henningsson.
Kalmar • Publicerad 15 mars 2023 • Uppdaterad 15 mars 2023
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos

Som KalmarPosten tidigare rapporterat om under onsdagsmorgonen så kunde polis i en samordnad insats gripa och anhålla flera personer misstänkta för inblandning i det dödliga vapenvåldet som skakade Kalmar under 2022.

Två män och en kvinna i 20-25-årsåldern kunde i helgen den 11-12 mars gripas i olika bostäder i Stockholm. Och två män i 20-25-årsåldern kunde gripas på Oslos flygplats Gardermoen – direkt när de hoppat av ett plan från Spanien.

– Vi visste att de skulle komma med plan från Spanien och vi utfärdade en nordisk arresteringsorder för att kunna gripa dem, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

Den ena av männen som greps på flygplatsen misstänks för mordet på Kattrumpan i februari 2022 där en 22-årig man sköts ihjäl. Mordet på Kattrumpan blev startskottet på den våldsvåg som drabbade Kalmar under året, där tre unga män miste livet.

– Han misstänks vara skytten. Det är rubriceringen just nu. Han kommer begäras häktad för andra brott med, säger Henningsson.

Den andra mannen som kunde gripas i Oslo misstänks för anstiftan till mordförsök och anstiftan till grovt vapenbrott kopplat till en händelse i Kalmar i augusti 2022.

Vad som ledde till att männen kunde misstänkas och till slut gripas på flygplatsen vill inte Johan Henningsson gå in på närmre men berättar att det föregåtts av utredningsåtgärder och noggrann spaning.

– Jag kommer begära dem häktade när de är åter i Sverige.

Kvinna misstänks för inblandning i skjutningen av en tonårspojke

Två av de gripna misstänks för inblandning i skjutningen av en tonårspojke i Norrliden i vintras.
Två av de gripna misstänks för inblandning i skjutningen av en tonårspojke i Norrliden i vintras.Foto: Linus Gunnarsson

En man i 20-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern kunde gripas i Stockholm. De misstänks för medhjälp till mordförsök efter skjutningen av en tonårspojke vid Coop i Norrliden i vintras. Under onsdagsförmiddagen begärde Johan Henningsson de bägge häktade.

En tredje man i 20-årsåldern som greps i Stockholm misstänks för grovt vapenbrott och förberedelse till mord som kopplas till händelsen i Ljusstaden i januari i år där en misstänkt torped kunde gripas. Han begärdes häktad under onsdagen.

Vad har dessa personer för roller i den pågående gängkonflikten?

– Det är lite varierande roller, allt från att ligga bakom flera brott till att hjälpa till, medhjälp helt enkelt. De som sitter frihetsberövade nu misstänks för brottslighet i Kalmar, men deras verksamhet är större än så. Det finns annan brottslighet med.

– De är inte kopplade till Norrlidengänget utan är kopplade på olika sätt till motståndarsidan.

Hur ställer sig de frihetsberövade till misstankarna?

– Alla förnekar.

Sammanlagt sitter nu 13 personer anhållna eller häktade för någon typ av inblandning i våldsvågen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.