Annons

Misstänkta stölder av narkotiska läkemedel vid hemsjukvården: ”Ser väldigt allvarligt på det”

I tisdags polisanmälde Borgholms kommun flera stölder av narkotikaklassade läkemedel ur hemsjukvårdens läkemedelsskåp. Nu har även en misstänkt stöld uppdagats hos en omsorgstagare på ett äldreboende.
– Det är oroväckande och vi vill komma till rätta med allt, säger Socialchef Anna Hasselbom Trofast.
Publicerad 19 oktober 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Vid tre tillfällen har det saknats narkotiska läkemedel ur hemsjukvårdens läkemedelsskåp, vilket uppdagades vid kontrollräkningar. Detta gällde generella läkemedel som finns centralt och inte är någon omsorgstagares medicin.

Nu har man dock upptäckt att det även saknats narkotiska läkemedel i en omsorgstagares läkemedelsskåp på ett äldreboende. Även detta har polisanmälts som misstänkt stöld.

Annons

Socialchef Anna Hasselbom Trofast berättar att man nu har vidtagit flera åtgärder, både på lång och kort sikt, för att säkra upp.

– Det första vi gjorde var att vi flyttade alla narkotikaklassade läkemedel till ett annat skåp. Där är det en tagg man låser upp med. Vi genomför strikta och noggranna kontrollräkningar, både planerade och stickprov, för att vi snabbt ska kunna upptäcka om det sker något ytterligare. På lång sikt investerar vi nu i ett nytt säkrare skåp, så att det inte ska vara möjligt komma in i det utan att det finns en spårbarhet, säger Anna Hasselbom Trofast.

Det var inget lås med tagg på förra skåpet?

– Det var det inte.

Hur kom ni fram till att det nu även saknades medicin hos en omsorgstagare?

– Det kommer fram ju mer vi grävt. Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen och alla händelser som rör det här. Det är oroväckande och vi vill komma till rätta med allt. Vi polisanmäler allt som kommer fram i detta. Vi hoppas att vi med hjälp av polisen ska få en klar bild av vad som har hänt. Det viktigaste är att vi framåt säkrar upp för att det inte ska kunna hända igen.

Har omsorgstagaren drabbats på något sätt av stölden av läkemedlet?

– Den omsorgstagaren har inte varit utan medicin, utan det har var medicin som skulle ges framöver.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons