”Mitt mål är att Pizzapalatset ska bli en kedja!”

2016 sålde Hassan Saroee en av sina två pizzerior. Det hade blivit för mycket jobb och han hade tröttnat lite. Fem år senare har Hassan precis öppnat en ny pizzeria och har återigen två, men nu är engagemanget ett annat.
Publicerad 29 maj 2021
Hassan Saroee är stolt över sin nya pizzeria i Snurrom. Nu har han fått upp ångan rejält och siktar på fler nyetableringar.
Hassan Saroee är stolt över sin nya pizzeria i Snurrom. Nu har han fått upp ångan rejält och siktar på fler nyetableringar.Foto: Simon Karlsson

Hassan Saroee växte upp i den iranska staden Shiraz. Som liten pojk drömde han om att resa ut i rymden.

– Min bror var flygingenjör och tog hem en stor poster med Apollo 11 till mig, som jag hade på väggen. Jag var helt fascinerad och sa att jag måste bli astronaut. Men det var enklare att bli pizzabagare!, skrattar Hassan.

Istället för på månen landade han 1990 i Sverige, i Värnamo. Via Kristinehamn kom han till Kalmar och när hustrun fick jobb i Uddevalla flyttade de dit, för att sedan återvända till östkusten. Och här har familjen blivit kvar.

– Jag älskar Sverige och jag älskar Kalmar. Jag har allt jag vill ha här, min familj och mina vänner.

I hemlandet drev han en hamburgerrestaurang, men det är som pizzabagare han har gjort sig ett namn i Kalmar och i Sverige. Har man som Hassan tagit både guld och silver i pizza-SM, för att inte tala om en sjätteplats i pizza-VM i Las Vegas, så är man känd av betydligt fler än stamkunderna.

Det första Pizzapalatset, i Södercentrum, fick med tiden sällskap av det på Norra vägen. Efter att ha arrenderat ut restaurangen i Södercentrum såldes den slutligen 2016.

– Det blev så mycket jobb där och då med två pizzerior, så jag tröttnade lite.

Och nu har du två pizzerior igen?

– Ha, ha, ja, jag har väl råkat glömma bort hur jobbigt det var!

I mitten av maj öppnade Pizzapalatset i nybyggda lokaler i Snurrom.

Hassan säger sig vara klokare nu. Anställda får en bredare utbildning så att de kan ta mer ansvar och avlasta hans egen arbetsbörda.

– Jag har inte lika mycket ork och energi som för tio år sedan, istället har jag mer erfarenhet och kunskap för att göra det bättre.

Kan du tänka dig att öppna fler?

– Gärna. Och det är fler på gång, avslöjar Hassan. Jag pratar med fastighetsägare både i Borgholm och i Färjestaden, och får besked inom kort. Vi är redan igång och skissar på lokaler.

– Om jag har fyra, fem pizzerior så går det lättare att organisera än två. Då skulle vi exempelvis kunna ha ett centralkök och leverera ut till de andra.

Foto: Simon Karlsson

Själv beskriver han sig som företagets alltiallo, säger att det inte finns någon del av verksamheten där han inte rycker in. Åtgärdar datorkrångel, städar toaletter, beställer varor, står i kassan, bakar pizzor. Han är där han behövs.

Att inte dra sig för någon syssla, hur simpel den än må vara, har han lärt sig från mästerkocken Bengt Sjöström, som bland annat drivit lyxrestaurangen Linnéa i Göteborg. Det är en inspiration för Hassan.

– Jag känner honom och har besökt hans restaurang. Han gick först runt arbetsklädd och till och med skrubbade golv innan gästerna kom, sen klädde han upp sig. Jag förstod att det är så man måste vara, göra allt själv för att visa personalen att man är en del av teamet.

Men Hassan håller strikt på arbetstiderna.

– Jag arbetar åtta timmar om dagen fem dagar i veckan. Man ska inte arbeta för mycket, då kör man slut på sig. Jag hoppas istället på att kunna ha ett långt arbetsliv, jag älskar ju mitt arbete!

När kliver du upp på morgonen?

– Kroppen väcker mig klockan 06. Lördagar och söndagar, då jag faktiskt kan sova längre, väcker den mig tyvärr redan klockan 05!

Vad står på frukostbordet?

– Ofta kokt eller stekt ägg, honung och smör. Valnötter står alltid på bordet. Och kaffe är ett måste. Före frukosten dricker jag alltid två glas ljummet vatten. Det är bra för kroppen.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

– Läser mejlen hemma och tittar på tv-nyheterna medan jag sitter på träningscykeln, sen åker jag till företaget. Där kollar jag av att-göra-listan från personalen och sen är det bara att sätta igång.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Tar en promenad med frun i skogen, eller kör över till Öland med mc-klubben, eller paddlar med kajakklubben. Sen jobbar jag gärna hemma i trädgården, klipper gräs och så.

Vilken tid på året gillar du bäst?

– Jag gillar 365 dagar om året. Alla årstider är vackra. Du kan inte ha en sommar utan en vinter, inte en dag utan en natt.

Vad läser du och vad tittar du på?

– Jag läser mest böcker och tidningar om mat, och så blir det mycket på Youtube om pizzatrender - som Pizza Expo i Las Vegas. Det är kul att lära sig nya saker och vi försöker alltid utveckla vår meny. Grönkål, sockerärtor och mango är trendiga saker vi testar.

Vart går drömresan?

– Jag har ingen drömresan, jag älskar ju att vara här, svarar Hassan med ett stort leende.

– Du har visst en drömresa, inflikar hustrun Fariba som sitter en bit bort och bläddrar i en tidning. Du vill ju ut och se Europa.

– Ja, det är sant. Någon gång hade jag gärna skaffat en husbil så vi kunde åka Europa runt. Haft en liten hund med oss också. I framtiden kanske.

Har du någon dold talang?

Hassan funderar men kommer inte på något. Han frågar Fariba.

– Din talang är att du är så bra med barn, svarar hon.

– Jag brukar säga att han borde jobba på dagis om han inte bakade pizzor. Jag vet inte vad han gör, men ungar tycker direkt om Hassan när de träffar honom.

Vad gör du om tio år tror du?

– Mitt mål är att Pizzapalatset ska bli en kedja. Jag vill öppna fler restauranger och sedan lämna över till de anställda att driva dem som franchisetagare. Och varje ny restaurang ska vara bättre än den förra.

Fakta

Hassan Saroee

Ålder: 58 år.

Yrke: Pizzabagare.

Familj: Hustrun Fariba, sonen Daniel och dottern Nicki.

Bor: Björkenäs, Kalmar.

Uppväxt: Shiraz, Iran.

Beskriv dig själv med några ord: ”Positiv, trevlig, glad!”

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.