Veckans profil

Modellagenturen föll för Luna – som fick världen som arbetsplats

Luna Petersson var en vanlig 20-åring från Kalmar som fick ett ovanligt meddelande på sitt Instagramkonto. Modellagenturen Fiiri, som aktivt jobbar med mångfald, ville jobba med henne. Ett år senare har hon synts i stora reklamkampanjer för bland annat Kicks, H&M, Puma, Lindex och ett av världens största klädföretag som är världsledande inom jeans: Levi´s.
Publicerad 13 maj 2023
Luna Petersson
Luna PeterssonFoto: Mehdi Barakat

Luna Petersson

Ålder: 21

Bor just nu i : Malmö

Uppvuxen i : Kalmar

Familj: Mamma, pappa, storebror och lillasyster

Yrke/sysselsättning: Modell och studerande

Senaste film eller serie du gillade: This is us och Moonlight

En bok jag gillar: “It ends with us” av Colleen Hoover

En favorit låt eller artist: Alla Jorja Smith’s och Burna Boys låtar

Ett favorit ordspråk: Allt har sin tid.

God morgon Luna! Hur ser din morgonrutin ut en vanlig dag?

– God morgon! En vanlig dag går alarmet 07.50, då försöker jag snooza så länge jag kan men brukar direkt gå över till att kolla mobilen och mysa med min pojkvän. Efter det brukar jag göra någon typ av stretching eller yoga. Sen brukar jag fixa mig inför dagen, alltså göra hudvård, sminka mig, fixa mitt hår och välja outfit. Detta går inte att göra ifall jag inte lyssnar på podd eller musik! Sen brukar jag ta mig till universitet för att plugga och träffa mina vänner.

Hur hamnade du modellbranschen?

– Jag blev scoutad och ville se ifall detta var något för mig. Detta var inget jag sökte efter eller hade tankar på tidigare, men när möjligheten dök upp tog jag den med glädje. Allt gick väldigt snabbt och jag tror inte själv jag förstod hur många dörrar som skulle öppnas upp av att tacka ja till den här möjligheten. Varje jobb jag gjort har varit en otrolig upplevelse!

Vad är det svåraste med yrket?

– Att hålla en hög energinivå under så pass många timmar, speciellt ifall man rest flera timmar dagen innan för att komma till plåtningen. Det är viktigt att man ger sig själv en hel del klappar på axeln och ser till att dricka mycket vatten och få i sig något mellan varje bild.

Vilket tips skulle du ge till någon som vill satsa på en modellkarriär?

– Våga utmana dig själv, slappna av och njut av varje tillfälle, samt var din egen största supporter!

Luna Petersson
Luna PeterssonFoto: Mehdi Barakat

Hur reagerade din familj när du fick ditt första uppdrag?

– De var självklart superglada och väldigt noga med att säga att de är lika stolta över mig oavsett ifall det är det första eller sista jobbet jag gör. De har verkligen varit lika intresserade och hejar lika mycket på mig nu som då. Det är väldigt fint att känna det stödet från min familj.

Vad har du lärt dig om dig själv under de senaste åren?

– Så mycket! Att jag klarar av mycket mer än vad jag någonsin trott. Att jag verkligen valt rätt bransch, det är en sån stor del av mig. Jag har även lärt mig att livet blir så mycket härligare när man inte lägger så mycket press på sig själv och försöker njuta av det goda och inte stressa så mycket över framtiden.

Framtida projekt eller drömmar?

– Många! Men tyvärr kommer jag få hålla det hemligt.

Vilka tre kända människor skulle du vilja bjuda på middag? Varför?

– Michelle Obama, Rihanna och Imaan Hammam. Jag tror vi hade kunnat ha otroliga samtal och jag hade velat lära mig så mycket av varandra.

Vad skulle du bjuda på?

– Jag är nog Sveriges sämsta matlagare så jag hade fått beställa! Men jag älskar skaldjur så det hade kanske blivit någon slags kräftskiva/seafood boil haha. Och såklart Key lime pie till efterrätt.

Berätta lite om en härlig dag, ett härligt minne från ditt jobb.

– Härliga minnen från mitt jobb har varit alla människor jag fått chansen att träffa! Alla fina samtal och roliga berättelser man fått ta del av, att man kommit varandra så nära på väldigt kort tid och vetskapen om att man kanske aldrig mer kommer ses igen. Det är något så vackert i det.

Vilka råd har du fått från dina föräldrar?

– Att njuta. Bara vara mig själv och göra mitt bästa! Det har funkat kan jag tala om, tack mamma och pappa.

Vem ser du upp till i livet?

– Gud vilken svår fråga, det finns många. Men personer som gör gott för andra, som ger kärlek och trygghet, och som offrat väldigt stora delar av sitt eget liv för att kunna ge mig ett bättre.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag umgås med mina nära och kära. Äta massa god mat ihop, krypa ner i soffan och kolla på en film och bara mysa.

Vilka länder skulle du besöka om du fick chansen?

– Jag har aldrig varit i Afrika eller Asien, så det hade varit häftigt att få åka till Nigeria, Tanzania och Sydafrika. Samt, Indonesien, Indien och Sydkorea. Det är så många ställen jag har kvar att se, så svårt att välja!

Har du någon bucket-list?

– Inte någon jag har nedskriven men det klart jag har massa mål och drömmar som jag vill ska förverkligas!

Mehdi Barakat
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.