Annons

Modelljärnvägsklubben firade 45 år: ”Varit med nu i drygt 35 år”

Under lördagen firade Kalmar modelljärnvägsklubb 45 år. Det firades med öppet hus i lokalerna i Kalmar och en och annan tur med tågen.
– Det handlar inte om att få saker färdigt fort, utan om byggandet och skapandet. Det är det som är roligast, säger klubbens ordförande Daniel Jonsson.
Publicerad 17 oktober 2023
Ordförande Daniel Jonsson.
Ordförande Daniel Jonsson.Foto: Linn Svensson

I lokalerna på Ståthållaregatan syns både modellfantaster och nyfikna människor som ville kolla in klubbens modellbyggen och järnvägar 45-årsdagen till ära.

– Alla är välkomna att titta på anläggningen. Det är många som vill kolla på vad det är vi håller på med, säger Daniel Jonsson, ordförande i Kalmar modelljärnvägsklubb.

Annons

– Det är familjer som är här idag men också personer från andra klubbar i Sverige som kan inspireras, fortsätter Daniel.

Klubben har funnits sedan 1978 och startade upp sin verksamhet i den gamla Gasverksvillan på Södra vägen i Kalmar. Sedan 2006 håller de till i lokalerna på Ståthållaregatan och har sedan dess hunnit med att bygga upp ett svenskt landskap anno 1950-1960.

Klubbens byggen har tagit många år att färdigställa.
Klubbens byggen har tagit många år att färdigställa.Foto: Linn Svensson

– Vi är ju en gammal klubb nu. Vi har två medlemmar som varit aktiva sedan 78. Jag gick med när jag var tolv år gammal och har varit med nu i drygt 35 år. Vi har bara haft två ordföranden på 45 år, säger Daniel.

– Det säger väl lite grann om hobbyn. Det handlar inte om att få saker färdigt fort, utan om byggandet och skapandet. Det är det som är roligast, sen har vi ju andra som tycker att själva körandet med tågen är roligast.

Några som rest hela vägen från Malmö dagen till ära är familjen Göth och Peter Ekelund, medlemmar i Malmö modelljärnvägsklubb.

Anders Göth, Peter Ekelund, Martin Göth och Max Göth.
Anders Göth, Peter Ekelund, Martin Göth och Max Göth.Foto: Linn Svensson

– Jag gick med i föreningen när jag var tolv, sen fick jag jobb i Skåne och gick med i klubben i Malmö istället. Men visst har jag hållit kontakten med denna klubben, säger Anders Göth som har med sig sina söner som också är likasinnade.

– Det går i familjen, de har fått vara med sedan barnsben, säger Anders.

Peter Ekelund, ursprungligen från Västervik, kommer väl ihåg när han fick sitt första modelltåg julen 1969. I dag är han bosatt i Malmö och driver en butik som säljer och reparerar modellbyggen.

– Det är roligt att vara här, säger han.

Vad säger du Daniel om förväntningarna inför firandet?

Annons

– Mest att träffa trevliga modellbyggare, få prata och hitta inspiration, säger Daniel.

bild 1/6
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons