Moderna hygientoaletter ska ge omsorgstagare större självständighet

Kalmar kommuns vård- och omsorgsboende Stensberg är i full fart med ett pilotförsök med hygientoaletter. Toaletterna är utrustade med många funktioner som ska vara till gagn för både omsorgstagaren och personal.
Publicerad 8 oktober 2021
Hygientoalett monterad på Stensbergshemmet. Ludvig Eriksson Mdv-teknik, Michael Ländin ordförande omsorgsnämnden, Erik Martling Mdv-teknik, Karina Åberg enhetschef
Hygientoalett monterad på Stensbergshemmet. Ludvig Eriksson Mdv-teknik, Michael Ländin ordförande omsorgsnämnden, Erik Martling Mdv-teknik, Karina Åberg enhetschefFoto: Jan Magnusson

– Det här ligger helt i linje med vårt rehabiliterande förhållningssätt som handlar om att stärka och bibehålla de färdigheter som omsorgstagarna har så långt som möjligt, säger Karina Åberg, enhetschef, i ett pressutskick.

Toalettens höjd är elektriskt justerbar och har ett automatiskt tvätt- och torkprogram som styrs genom en lättmanövrerad fjärrkontroll. Dessutom har toaletterna uppfällbara armstöd, nattbelysning, luktskydd och självrengörande spolarm.

– Vi ser det som en möjlighet för omsorgstagare att bli självständiga vilken kan vara extra önskvärt när det gäller intimhygien. Dessutom kommer det frigöra tid för medarbetare till omsorgsnära aktiviteter, Victor Forsberg, projektledare på omsorgsförvaltningens teknikenhet.

Hygientoalett monterad på Stensbergshemmet
Hygientoalett monterad på StensbergshemmetFoto: Jan Magnusson

Michael Ländin (S), ordförande för omsorgsnämnden i Kalmar kommun, ser att toaletterna både gynnar omsorgstagarna och personalen.

– De här moderna hygientoaletterna är en win-win som både ger integritet för omsorgstagarna och bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Michael Ländin.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.