Annons

Mönsterås kommun inför retroaktiv avgiftskontroll: ”En rättvise- och trygghetsfråga”

Mönsterås kommun inför retroaktiv avgiftskontroll för barnomsorg och fritidshem. Kommunen kommer kontrollera avgifterna en gång per år.
Kalmar • Publicerad 11 januari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det är avgifterna för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som betalades ut 2021 som under året kommer kontrolleras. Tidigare har kommunen kontrollerat avgifterna med hjälp av stickprovskontroller.

”Det är en rättvise- och trygghetsfråga och alla familjer ska behandlas lika”, skriver Mönsterås kommun på sin hemsida.

Annons

De hushåll som betalt för mycket kommer att få pengar tillbaka och de som betalt för lite kommer att få en faktura hemskickad. Kommunen att justera belopp över 50 kronor per månad.

”Vid avgiftskontrollen tittar vi på hur mycket barnomsorgsavgift du har betalat under det aktuella året. Det jämförs med vad du borde ha betalat om du anmält en månadsinkomst motsvarande den taxerade årsinkomsten, delat med tolv”, skriver kommunen.

Kontrollen genomförs med drygt två års eftersläpning, eftersom kommunen behöver ha tillgång till korrekta taxeringsuppgifter från Skatteverket.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons