Annons

Mordet i Almedalen: I dag faller domen

I dag meddelar Gotlands tingsrätt domen mot Theodor Engström som står åtalad för terroristbrott genom mord efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren samt för förberedelse till mord efter planer på att mörda Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan i Visby.
Kalmar. • Publicerad 6 december 2022
Theodor Engström efter att han greps.
Theodor Engström efter att han greps.Foto: Polisen

I dag meddelar Gotland tingsrätt sin dom mot 33-årige Theodor Engström som står åtalad för terrorbrott genom mord och för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Rättegången mot Engström inleddes den 8 november och pågick under en veckas tid.

Annons

Flera medier som bevakade rättegången på plats har beskrivit den som turbulent, då Engström vid flertalet tillfällen avbrutit och till och med lämnat rättssalen. Den beskrivs också som känslosam, inte minst för Centerledaren Annie Lööf som var målsägande och fick ta del av Engströms dödsplaner på henne.

Engström står åtalad för terrorbrott eftersom att mordet på Wieselgren och förberedelserna mot Lööf (C) skedde just under Almedalsveckan, något som åklagare Henrik Olin hänvisar till.

Men för att Engström ska kunna dömas för terrorbrott så behöver det vara ställt utom rimligt tvivel att gärningen var menad för att skada landet Sverige och att gärningen ska ha begåtts för att sätta befolkningen i skräck. Engström har under rättegången medgett terrorbrott och erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren.

Domstolen har också behövt ta ställning till vilket straff Engström ska dömas till. Engströms advokat har yrkat på att 33-åringen ska dömas till vård medan åklagare Henrik Olin yrkat på livstidsfängelse på grund av det höga straffvärdet, detta trots att den rättspsykiatriska undersökningen visar att han vid gärningstillfället lidit av en allvarlig psykisk störning.

Domen meddelas klockan 11.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons