Motorcyklist döms för flera brott efter allvarlig olycka på E22

En man i 35-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för flera brott. Han körde motorcykel och var inblandad i en allvarlig olycka på E22 i höjd med Lindsdal, Kalmar.
Publicerad 19 oktober 2022 • Uppdaterad 20 oktober 2022
Bild från olycksplatsen.
Bild från olycksplatsen.Foto: Ur polisens förundersökning

Det var i juli förra året som händelsen inträffade. Mannen körde motorcykel söderut på E22 i en högre hastighet än tillåtet och gjorde en omkörning. Det slutade med att han kolliderade med en skåpbil som svängde ut i ytterfilen. Vidare körde han in i vajerräcket och han hamnade på motsatt körfält medan motorcykeln hamnade i diket på höger sida i färdriktningen.

Åklagaren menade att mannen ”brustit i omsorg och varsamhet i väsentlig mån som till förekommande av trafikolycka som betingats av omständigheterna men att han därutöver visat grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom.”

Mannen hade rester av narkotika kvar i sitt blod vid händelsen, vilket mannen berättar att han använt två dagar innan. Han kände sig dock helt opåverkad under körningen och han menade att han haft full kontroll över sin körning.

Tingsrätten menar att det inte har framkommit något som tyder på avvikande körbeteende från mannens sida, förutom att han kört i något högre hastighet än den tillåtna. Dock talar det för att man brustit i omsorg och varsamhet som fordras vid framförande av motorfordon då han haft droger i kroppen.

Vidare finner tingsrätten det utrett att skåpbilen gått ut i vänster körfält utan att ge tecken till detta och utan försäkra sig om att det inte legat något annat fordon under omkörning i filen. Därför kan det inte ses att mannens agerande ensamt utgör anledningen till kollisionen.

”Oavsett detta så framgår det av utredningen att omkörningen företogs i mycket nära anslutning till att vägen övergick från tvåfilig till enfilig sträckning och att omkörningen företagits i högre hastighet. Att framföra ett fordon på detta sätt och med rester av narkotika i sitt blod utgör ett straffbart medvetet risktagande”, skriver tingsrätten i domen.

På den punkten finner tingsrätten mannen skyldig till vårdslöshet i trafik av normalgraden. Åklagaren yrkade på grovt brott.

Då mannen hade narkotika i blodet vid händelsen så bedömer tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Detta då mannen haft rester av narkotika i blodet samtidigt som han kört i hög hastighet och legat i omkörning i så nära anslutning till det att vägen går över till enfiligt.

Mannen saknade även giltigt körkort och döms för olovlig körning.

När polis gjorde husrannsakan i mannens bostad anträffades två stycken armborst, vilket han inte haft licens för. Man anträffade även dopningsmedel och narkotika.

Sammantaget döms mannen för grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning, vapenbrott, narkotikabrott, ringa dopningsbrott och vårdslöshet i trafik.

Mannen förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare och begått gärningen under pågående prövotid. Dock har mannen ådragit sig själv allvarliga skador i samband med olyckan och enligt Frivården har mannen skött sin tidigare skyddstillsyn utan anmärkning, men att man anser att det finns ett övervakningsbehov.

Tingsrätten bedömer att påföljden kan stanna vid en skyddstillsyn tillsammans med samhällstjänst på 40 timmar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.