Motorfestival på travet växlar upp inför andra året: ”Något för alla”

Förra sommaren var det premiär för en storslagen motorfest vid namn Kalmar On Wheels. I gassande solsken fylldes Kalmartravet med fordon, show och musik. I år satsar arrangörerna stort, både bokstavligt och bildligt talat, när vinnaren av Monster Jam kommer bjuda på show – nämligen monstertrucken Thor som rattas av Team Viking.
Publicerad 4 april 2023 • Uppdaterad 25 april 2023
Daniel Karlsson, Niklas Hellström, Daniel Dahlström och Andreas Danielsson hoppas att fjolårets succé upprepas.
Daniel Karlsson, Niklas Hellström, Daniel Dahlström och Andreas Danielsson hoppas att fjolårets succé upprepas.Foto: Linus Gunnarsson

Iögonfallande bilar, musik, mat stuntshows, helikopter- och rallyturer. Det är ett evenemang som vill erbjuda något för alla, vilket arrangörerna betonar är viktigt. Fjolårets succé, med omkring 2 500 besökare, ska utvecklas och locka ännu fler.

– Kontentan av förra året är att vi var jättenöjda med själva festivalen. Vi villa att det ska hända mycket hela tiden i form av musik, aktiviteter, mat och fordon, säger Andreas Danielsson på Kalmartravet.

Andreas Danielsson, Kalmartravet.
Andreas Danielsson, Kalmartravet.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi utgick från att hela familjen ska kunna komma och att alla inte behöver vara supermotorintresserade. Alla ska kunna hitta något som är kul och det är något som vi ska jobba vidare på, säger Niklas Hellström, festivalgeneral och huvudprojektledare.

Det blir likt ifjol en stor utställning av fordon inne på området där vem som helst kan ansöka om att få delta med sitt älskade fordon.

Niklas Hellström, festivalgeneral och huvudprojektledare
Niklas Hellström, festivalgeneral och huvudprojektledareFoto: Linus Gunnarsson

Daniel Karlsson är ett nytt tillskott i arrangörskvintetten och är utställningsansvarig. Han jobbar bland annat för att få in fler custombyggda fordon. Han vittnar även om ett stort intresse att få ställa ut sitt fordon under festivalen.

Översiktsbild från utställningsområdet.
Översiktsbild från utställningsområdet.Foto: Andreas Danielsson

– Det är fler folk utifrån som hör av sig för tillfället. Jag är iväg på mycket evenemang eftersom jag är bilintresserad och jag kan säga att det är inte många andra som har den här bredden, säger Daniel Karlsson.

I år har arrangörerna ändrat utformningen av själva festivalområdet. Det finns en stor anledning till detta.

– Förra året var crosshowen en jättesuccé. Vi kände att vi ville ta den tråden vidare och satsa ännu mer på motorshow. Så i år kommer vinnaren av Monster Jam showa här. Det är en gigantisk monstertuck som heter Thor och körs av Team Viking. Vi kommer att bygga upp en bana så att alla kommer att kunna stå runtomkring och ha bra sikt, säger Daniel Dahlström, partneransvarig för evenemanget.

Daniel Dahlström.
Daniel Dahlström.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi vet att det här är sjukt populärt. Förra året hade vi 2 500 besökare ungefär och vi tror på bra mycket fler i år. Vi väljer även att sänka biljettpriset, just för att skapa den här familjefestivalen och satsa mer på volymen, säger Andreas Danielsson.

Thor kommer visa upp sig under festivalen.
Thor kommer visa upp sig under festivalen.Foto: Pressbild

– Ska man välja ett evenemang att gå på med familjen så ska Kalmar on wheels vara det som alla ska ha råd med. Vi vill skapa ett intresse kring motor och motorkulturen som verkligen finns i de här trakterna, säger Daniel Dahlström.

Evenemanget går av stapeln den 17 juni.

Thor flyger högt.
Thor flyger högt.Foto: Pressbild
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.