Annons

Narkotikapåverkad man körde på cyklist – får fängelse

Den 30 oktober förra året inträffade inträffade en olycka på Rimsmedsvägen i Kalmar där en bil körde på en cyklist. Nu döms en 22-årig man till fängelse.
Publicerad 2 februari 2022
Montage
MontageFoto: Mostphotos

Det var i samband med en omkörning som olyckan inträffade. 22-åringen berättade i förhör att han körde sakta och kom över på fel körfält eftersom han knappade på sin GPS, och inte märkte när han körde på cyklisten. Han såg cyklisten på marken i backspegeln och stannade.

Ett vittne berättade en annan historia. Han menar att 22-åringen körde om honom med en kraftig acceleration på en väg med flera korsningar i närheten. Han körde så fort att han dessutom hamnade på fel sida om en refug.

Annons

Det visade sig senare att 22-åringen vad påverkad av Tramadol vid tidpunkten. Han testade positivt hos polisen och fick lämna sitt körkort samt skriva under en handling med överskriften ”Beslut angående omhändertagande av körkort”. Det verkade inte betyda så mycket för 22-åringen, för han gick tillbaka till sin bil och körde iväg – vilket gjorde honom misstänkt för ytterligare brott.

22-åringen berättar att han inte förstod provresultatet eller betydelsen av att körkortet togs ifrån honom.

I förhör berättade mannen även en historia om hur han fått i sig narkotikan. Kvällen innan träffade han en mer eller mindre okänd man som brukade narkotika och skröt om sin kriminalitet. Han blev erbjuden en halv tablett av okänt slag och vågade inte tacka nej.

Tingsrätten menar att ”förklaringen är uppenbart osann”, men även om den varit satt hade det ändå inneburit att han haft likgiltighetsuppsåt till att han var narkotikapåverkad vid körningen.

”För påföljdsbedömningen är det vidare inte utan betydelse att NN efter olyckskörningen, fortfarande påverkad, försökt köra bilen igen”, skriver tingsrätten.

Mannen döms därför till fängelse i två månader för grovt rattfylleri, olovlig körning och rattfylleri.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons