Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Natalia och Felicia skapar drömljus hemmavid

När Natalia och Felicia träffade varandra under föräldraledigheten trodde nog ingen av dem att de inom en snar framtid skulle vara kompanjoner – och ha gett sig in i ljusbranschen.
Foto: Linus Gunnarsson

Natalia Jordan Franzen och Felicia Nilsson träffade varandra under föräldraledigheten. Båda är tvåbarnsmammor och deras äldre barn går på samma förskola. I januari fick Natalia en idé som hon var tvungen att vädra för Felicia.

– Nu under pandemin finns det inte så mycket att hitta på. En dag sa Natalia att hon hade sett fina ljus på sociala medier och frågade om vi inte skulle börja göra ljus. Jag förstod inte vad hon menade då, säger Felicia

– Jag är väldigt snilleblixtig. Det är som att jag får input från ovan, säger Natalia.

Natalia och Felicia började söka på internet om information om formar till ljusen och vilken ljusmassa de skulle använda. Till slut landade duon i att göra ett försök och satsa småskaligt. De köpte in formar och ljusmassa för att börja skapa sina egna drömljus.

– Det var ingen stor första investering. Om det inte skulle funka skulle vi i alla fall ha massa fina ljus hemma, säger Natalia.

De började att smälta vax och trä vekar i vardera kök. Efterhand fick de stuva om i sina källare i sina villor för skapa större arbetsytor. Företaget Ljusdrömmar började att ta sina första stapplande steg och i smyg startade de ett Instagramkonto där de skulle presentera sina nya skapelser.

Till en början följde duons vänner Instagramkontot, men antal följare växte och växte. Den 16 februari sålde de sitt första ljus och efter det kom beställningarna på löpande band.

– Vi har sålt över 500 ljus sedan februari. När vi beställde vax första gången var det på två kilo, nu väntar vi på ett paket på 150 kilo. Det är häftigt med tanke på att vi gör varje ljus manuellt ett efter ett, säger Felicia

– Vi är positivt överraskade. Folk kommer tillbaka och gör fler beställningar. Vissa filmar när de öppnar lådan till sitt nya ljus och lägger ut på sociala medier. Det är så kul och bra marknadsföring för oss, säger Natalia och Felicia.

Med tanke på att duon är nyfrälsta i ljusbranschen har de fått lära sig under tidens gång hur deras ljus ska se ut och vad för ljusmassa som passar dem. De har även börjat designa sina egna formar för att skapa helt unika ljus.

– Vi har verkligen fått sätta oss in i materialvärlden. Vi har lagt många timmar för att finjustera våra ljus för att få den lågan vi vill ha och för att det ska vara en kvalitetsprodukt. Nu har vi kommit fram till att det är rapsvax vi vill använda oss av, säger Felicia.

Med tanke på att Natalia och Felicia är föräldralediga har de mycket annat att stå i. I många fall får de skapa sina ljus efter att barnen har gått och lagt sig. Trots det har de ofta inga problem med att hitta orken.

– Det här ger oss så mycket energi. Att inte bara vara hemma med barnen, städa, laga mat och plocka saker från golvet. Man gör något för sig själv också. Men jag hade nog aldrig hoppat på detta utan Natalia, säger Felicia.

I augusti går Natalia och Felicia tillbaka till sina jobb som sjuksköterska respektive företagsrådgivare. Men det är inget som hindrar duon i sina framtidsplaner. De har skapat en hemsida där de säljer sina ljus och man är i startgroparna med att starta upp ett aktiebolag då de redan har knutit till sig två återförsäljare. Dessutom har de börjat skapa och sälja unika canvastavlor.

– Ingen minns en fegis. Vi tar det som det kommer, vi är här nu, säger Natalia

– Nu kör vi allt vad vi har, instämmer Felicia.

Läs mer