Nazist knuffade omkull polis vid Prideparad

Först nu har en man fått sitt straff för att ha knuffat omkull en polis under nazistdemonstrationen i samband med Prideparaden i Kalmar 2017.
Publicerad 30 september 2021
Händelsen filmades av kroppskameran på en av poliserna. En NMR-man ska gripas vilket inte uppskattas av hans partikamrater, däribland den nu dömde mannen som syns till höger i bild när han knuffar till en polisman med sin flaggstång. I nästa sekund ligger polisen på marken och mannen grips.
Händelsen filmades av kroppskameran på en av poliserna. En NMR-man ska gripas vilket inte uppskattas av hans partikamrater, däribland den nu dömde mannen som syns till höger i bild när han knuffar till en polisman med sin flaggstång. I nästa sekund ligger polisen på marken och mannen grips.Foto: Ur Polisens förundersökning

När rättegången hölls nyligen kunde åklagare inte svara på varför utredningen dragit ut på tiden, men att det i alla fall inte berodde på den tilltalade.

Det var den 9 september 2017 som Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att demonstrera på Kaggensgatan - samtidigt som Prideparaden gick genom centrala Kalmar.

När en Pridesympatisör slet tag i en NMR-banderoll uppstod tumult på platsen och ett flertal poliser ingrep. En av poliserna fick plötsligt en hård knuff, en cross-check, från en NMR-man som kom rusande från sidan med en flaggstång i händerna. Hon föll omkull och skadade lätt ett knä och ett finger.

Mannen som nu är i 35-årsåldern medger att han knuffat polisen, men menar att det inte har varit frågan om en tackling och att han inte haft för avsikt att skada henne. Han ansåg att han och hans partivänner blev orättvist behandlade och försökte förhindra poliserna från att gripa en annan medlem vilket han tyckte var felaktigt.

Idag säger sig mannen inte längre tillhöra NMR.

Efter att de senaste åren ha dömts för bland annat narkotikabrott och rattfylleri ska han idag vara drogfri och leva under ordnade förhållanden. Med hänsyn till det och med hänsyn till att så lång tid har förflutit slipper han fängelsestraff när han döms för våld mot tjänsteman. Påföljden blir istället villkorlig dom och 40 timmars samhällstjänst. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 5 200 kronor till polisen.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.