GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Newkid börjar turnén i Kalmar: ”Peppad men nervös”

Den 6 oktober rivstartar Alexander ”Newkid” Ferrer sin höstturné i Kalmarsalen. För KalmarPosten berättar han om vad publiken har att vänta sig och om hur det var att skriva musik ihop med Nybroartisten Myra Granberg.
Publicerad 5 oktober 2022
Foto: Sony Music/Pressbild

Artisten Newkid släppte sitt debutalbum redan år 2011 men det var först år 2020 som han slog igenom på riktigt med låten ”Kanske var vi rätt bra ändå”. Samma år medverkade han även i tv-programmet Så mycket bättre där han bland annat tolkade Helen Sjöholms låt ”Du måste finnas” som senare placerade sig på första plats på Svensktoppen. Nu drar han ut på sin första ”riktiga” turné – med Kalmar som första stopp.

Har du varit i Kalmar förut?

– Senast jag var där var nog för tre-fyra år sen då jag var där och spelade på klubb. Klubbturnéer brukar vara ganska stökiga och Kalmar var inget undantag. Jag har faktiskt inte varit där och semestrat, men det kanske jag borde! Öland har jag varit på, det var riktigt najs. Vi kollade på något slott och åkte förbi någon camping.

Vad tyckte du om Kalmar när du var här senast?

– Det var som jag gillar det. Hög energi och folk var glada och peppade. Nu i höst har jag en set-list med vissa delar som har rötter från klubb-Newkid men också en hel drös med nya låtar som är lugnare och mer ballad-iga. Så jag hoppas att Kalmar även har romantiken i sig, stöket vet jag ju redan att det finns.

Vad ska publiken förvänta sig av kvällen?

– Egentligen var det meningen att jag skulle ha åkt på turné i våras med det blev uppskjutet på grund av corona. Först kändes det tungt och jobbigt men nu i efterhand kan jag känna att vi istället kommer till Kalmar med 20 gig i ryggen, då vi spelat mycket på festival i somras, så vi är mer tajta och samspelta med bandet. Om man har sett mig i somras så blir det stor skillnad om man kommer på den här turnén då jag har byggt upp en hel visuell värld på scenen. Det har jag lagt mycket tid och tanke på för att det ska kunna kännas ännu mer – att det blir som en upplevelse än att man bara går på konsert. Jag vill inte avslöja exakt vad det är vi gör utan den som kommer får se!

Blir det någon ny musik?

– Jag spelar ju ett axplock ur hela katalogen, senaste plattan släpptes i januari. Man kan nog känna igen låtar både om man har upptäckt mig de senaste åren och om man varit med längre.

Du släppte nyligen låten ”Vänner” ihop med Myra Granberg, som är från Nybro här i Kalmar-området. Hur var det att jobba med henne?

– Jag ska säga att hon är en av de mest talangfulla låtskrivarna jag jobbat med faktiskt. Det kommer väldigt naturligt för henne att skriva låtar. Jag kan minnas från sessionen då vi jobbade ihop att det var enkelt för henne att skriva musik. Vi skrev de delarna vi sjunger själva och sen skrev vi refrängen tillsammans, det gick väldigt snabbt och naturligt.

Var hämtar du din inspiration till musiken?

– Från livet, det låter klyschigt men det är sant, haha. Om vi tar ”Vänner” som exempel så kommer den ur att vi hade två år av pandemi där jag automatiskt slutade hänga med mycket folk. Plötsligt hängde jag bara med några få och märkte inte ens av att jag slutade hänga med X antal procent av mina vänner. Jag tänkte att shit, vad sjukt det är att man har massa olika typer av vänner. Det kanske är okej att ha vänner som du bara festar med, men att de du litar på och har djupa hemligheter med kanske bara är en och det är okej. Pandemin var en inspirerad tid i mitt liv då jag reflekterade mycket över relationer och kretsar runt mig.

Hur känns det att starta turnén i Kalmar?

– Det kommer bli fett. Jag tror såhär, vi kommer med en show vi repat länge så det är omöjligt att inte ha premiärnerver. De kommer kännas starkare i Kalmar än i slutet av turnén. Det kan vara bra på olika sätt, vi kommer vara supertajta i slutet. I början vet man aldrig vad som händer. Det kan gå fel, men jag tycker sånt är ganska fett för att då får den publiken en speciell upplevelse. Men det känns kul med premiär i Kalmar. Jag är peppad men nervös, det är klart man har lite extra nerver inför premiären!

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.