Nina och Therése ligger bakom publika hjärtstartare: ”Har räddat liv två gånger”
Det var 2017 som Therése Johansson och Nina Berg invigde sina tre första publika hjärtstartare i Kalmar. De placerades vid Stortorget, Larmtorget och Centralstationen. Under årens lopp har man lyckats få till ytterligare två, en vid Esplanaden/Smålandsgatan och en vid Södercentrum. Allt arbete de lägger ner är ideellt och belöningen sker inte i form av pengar, utan av vetskapen att de gör skillnad.
– Vi vill att fler ska överleva. Vi vet hur viktigt det är. Är man tidig med hjärt-lungräddning och hjärtstartare ger man alla förutsättningar för att det ska gå att ge en person chansen att komma tillbaka i livet, säger Therése och Nina.
– På sjukhus har vi som mål att identifiera hjärtstopp inom en minut, starta hjärt-lungräddning inom en minut och påbörja defibrillering inom tre minuter. Det vill man gärna nå ute i samhället. Det är såklart lite svårare, men om man kan ge en chock inom fem minuter ökar det överlevnadschanserna enormt, säger Therése.
– Här i Kalmar vet vi att de publika hjärtstartarna har räddat liv två gånger och de har hämtats från skåpet flera gånger. Det är häftigt och man blir stolt, säger Nina.
Nina jobbar på akuten och Therése på hjärtavdelningen vid länssjukhuset i Kalmar. De är båda arbetsledare vid hjärtstopp på sjukhuset och utbildar nya instruktörer. Det var när de åkte på en utbildning som idén till Hjärtsäkra Kalmar föddes.
– Utbildningen handlade om att ta hand om forskningsresultat inom HLR och göra något praktiskt utav det. Bland annat visade forskningen att 7 av 10 kan överleva om man har folk ute i samhället som ingriper och att det finns tillgängliga hjärtstartare. Det fick oss att gå igång om att göra något i Kalmar, säger Nina.
– Vi jobbar heltid båda två och gör det här genom en ideell förening som heter Hjärtsäkra Kalmar. Det här är inget som vi tjänar pengar på utan vi vill sprida vidare kunskap om HLR och placera ut nya hjärtstartare. Allt sker med sponsring, säger Therése.
När Therése och Nina började arbetet med att få ut hjärtstartare i samhället tog man kontakt med bland annat Kalmar kommun som var med på tåget och bidrog till skåpen där hjärtstartarna sitter.
– Vi valde skåp som vi tyckte passade bra. De har också en sms-funktion som gör att vi vet att hjärtstartarna mår bra. Det får inte vara för varmt eller kallt och att hjärtstartaren är på plats. Vi tog även kontakt med räddningstjänsten som är med i organisationen, säger Therése.
– De får information om någon öppnar dörren och då åker de dit och tittar till skåpet snarast möjligt. Är det så att även hjärtstartaren åkt ut åker de dit på som prio 1, säger Nina.
När skåpen placerades ut valde man platser med omsorg. Forskningen visar att flest personer får hjärtstopp i hemmet, därför valde man platser där det både bor och vistas mycket folk. Samtidigt önskar man att fler hjärtstartare ska placeras publikt – även hos privatpersoner.
– Det är många som köper in hjärtstartare och jag skulle uppmana att man vågar att ställa dem utomhus. Till exempel vid en bostadsrättsförening där man även kan köpa till ett skåp och ställa den utomhus. Det är lätt att glömma nyckeln om den är inlåst och det kan vara någon som går förbi eller en gäst som behöver den, säger Nina.
– Och har man en hjärtstartare och inte vill lämna ut den, då har man inte fattat konceptet. Man är med och räddar alla liv, inte bara de som är i huset. Om man får drömma fritt vill vi att det ska finnas hjärtstartare där människor bor – tillgängligt för alla.
Nina och Therése vill slutligen skicka med en uppmaning som kan göra stor skillnad när olyckan är framme.
– Alla borde gå hem och vid matbordet ställa frågan: Vad gör du om jag får ett hjärtstopp? Att man väcker tanken, bara det kan göra att man vågar ingripa och att man inte ska vara rädd för att skada. Våga prata om det, säger Nina.
– Jag kan rädda dig, men kan du rädda mig?, säger Therése.
SÅ ANVÄNDER DU EN HJÄRTSTARTARE
• Starta hjärtstartaren så snart den finns tillgänglig.
• Fäst elektroderna på bröstkorgen, när båda är på plats analyserar hjärtstartaren hjärtrytmen.
• Hjärtstartaren kan ge två rekommendationer: defibrillering eller hjärt-lungräddning.
• Strömstöt kan ges om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer under analysen
• Hjärt-lungräddning om kammarflimmer inte hittas, fortsätt hjärt-lungräddning så länge personen inte andas normalt.
Källa: Hjärt-Lungfonden