GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nio kommuners räddningstjänster bildar nytt förbund: ”Får en enhetlighet”

Snart kommer skyltarna på räddningstjänstens utryckningsfordon bytas från ”Kalmar brandkår” och ”Räddningstjänsten Nybro” till det gemensamma ”Räddningstjänsten Sydost”. Från och med den första januari ska nämligen nio kommuner i länet bilda ett nytt gemensamt räddningstjänstförbund.
Publicerad 12 december 2022
Rutger Ekbrand och Karl-Johan Daleen.
Rutger Ekbrand och Karl-Johan Daleen.Foto: Hedda Ottestam

Kommunerna som kommer ingå i nya Räddningstjänsten Sydost (RTSO) är: Nybro, Emmaboda, Torsås, Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Högsby och Oskarshamn. Fler kommuner är inbjudna och kan komma att ansluta.

Förutom ett byte av skyltar på utryckningsfordonen är det däremot inget som kommer märkas till en början.

– Allmänheten kommer inte att märka något direkt den första januari men på längre sikt kommer det stärka oss och invånare och företag i våra kommuner få en mer likvärdig och enhetlig myndighetsutövning, säger förbundsdirektör Karl-Johan Daleen.

Anledningen till sammanslagningen är en förändrad världsbild och högre krav på den kommunala räddningstjänsten. Oron i omvärlden och ett förändrat säkerhetspolitiskt läge har lett till ett ökat behov av samverkan mellan räddningstjänsterna vilket man hoppas att sammanslagningen ska kunna lösa.

Det var under våren 2022 som de nio kommunernas kommunfullmäktige tog beslutet att det skulle bildas ett gemensamt räddningstjänstförbund. Under 2023 kommer förbundet att ha en övergångsorganisation där varje nuvarande organisation bildar en avdelning.

Operativt kommer inga förändringar märkas på kort sikt då kommunerna sedan innan samverkar kring systemdelning och larmcentral i Kalmar. Inom utryckningsverksamheten finns redan en samverkan som leds från ledningscentralen i Kalmar som kommer förbli oförändrat.

Här kommer det stå Räddningstjänsten Sydost nästa år.
Här kommer det stå Räddningstjänsten Sydost nästa år.Foto: Hedda Ottestam
Fakta

Räddningstjänsten Sydost

Förbundet styrs av en politisk direktion som under 2023 och 2024 utgörs av KSO i respektive kommun. Ordförande i direktionen är Henrik Bokor Nilsson (KSO i Torsås kommun) vice ordförande är Johan Johnsson (KSO i Emmaboda kommun), andra vice ordförande är Matilda Wärenfalk (KSO i Mörbylånga kommun). Karl-Johan Daleen, tidigare räddningschef i Kalmar kommun har rekryterats som förbundsdirektör. Rutger Ekbrand, tidigare räddningschef på Öland har rekryterats som räddningschef.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.