Annons

Nioåringen sparkar sig fram genom sommarlovet

Under torsdagen anordnades ett träningstillfälle för ungdomar att prova på kampsporter. TeamEast vill ge unga något att göra under sommarlovet.
Publicerad 4 augusti 2023
TeamEast anordnar sommaraktiviteter för barn och unga i Kalmar.
TeamEast anordnar sommaraktiviteter för barn och unga i Kalmar.Foto: Philippa Nilsson

I en träningslokal under äventyrsbadet i centrala Kalmar finns TeamEast som anordnar Sommarkul. Där träffas människor med samma gemensamma intresse. Kampsport. Den här sommaren vill föreningen ge barn och ungdomar en aktivitet att göra tillsammans. Patience Muthoni är nio år och har åkt till sportcentret för att prova på de två sporterna, taekwondo och kickboxning.

– Om man har tråkigt hemma, kan man komma hit, säger Patience Muthoni.

Patience Muthoni bestämde sig för att vara med på båda träningstillfällena som gavs under torsdagen.
Patience Muthoni bestämde sig för att vara med på båda träningstillfällena som gavs under torsdagen.Foto: Philippa Nilsson
Annons

När KalmarPosten besökte sommarkul var deltagaren Patience Muthoni har provat på Taekwondo två gånger tidigare. Den här gången är det hennes tredje träningstillfälle. Patrik Gustafsson som är en av tränarna i föreningen var mycket imponerad över Patience Muthoni.

Patrik Gustafsson är med och illustrerar för de yngre förmågorna hur man ska gå tillväga i varje övning.
Patrik Gustafsson är med och illustrerar för de yngre förmågorna hur man ska gå tillväga i varje övning.Foto: Philippa Nilsson

Patience Muthoni tycker att det är kul att få prova på Taekwondo. Det är en kampsport som handlar mycket om kroppskontroll, balans, smidighet och motion. Det går ut på att göra många olika sparkar.

– Det svåraste var att göra sparken när man skulle snurra bakåt. Men jag klarade det, säger Patience glatt och reser sig upp för att visa hur man gör.

Patrick Gustafsson lät Patience Muthoni pröva många olika sparkar.
Patrick Gustafsson lät Patience Muthoni pröva många olika sparkar.Foto: Philippa Nilsson

Vid åtta tillfällen i sommar har barn och unga mellan sex till 16 år fått möjligheten att komma och prova på Taekwondo och Kickboxning. Syftet är att se vad det är för något och vad det handlar om. Det har varit allt i från en person till åtta personer som har kommit. Förhoppningen är att ge så ungdomarna som möjligt något att göra i sommar.

– Det är en möjlighet att få träna gratis, åtta gånger, prova på och se, är det något att ha, tycker jag det här är roligt? Då kanske jag vill börja, säger ledaren Patrik Gustafsson när han förklarar vad de hoppas att sommarkul ska bidra med.

Patrik Gustafsson började träna taekwondo redan på 1990-talet.
Patrik Gustafsson började träna taekwondo redan på 1990-talet.Foto: Philippa Nilsson

Patrik Gustafsson blev tillfrågad av sin tränare om han ville med och hålla i sommarens träningar. Han tyckte att det lät roligt att få träna, undervisa och få jobba med ungdomar. Här är han i dag och han utmanas dagligen av konsten att lära ut svåra sparkar.

– I dag gjorde vi lite svåra sparkar, men jag tyckte att Patience var duktig, säger Patrik Gustafsson.

Patience Muthoni tycker att det är roligt att träna taekwondo.
Patience Muthoni tycker att det är roligt att träna taekwondo.Foto: Philippa Nilsson

Han tillägger även att det kan vara svårt att anordna en sådan här träning om det kommer en nybörjare och någon som är mer avancerad. Det löser han då genom att dela upp träningen. Patrik belyser även vikten av att börja från grunden och göra rätt från start.

– Då kanske de avancerade blir lite lidande. Men sen kanske man kan använda de som faddrar till nybörjarna. Då lyser dem och tycker det är lite roligare med, säger Patrik.

Ledaren Patrik Gustafsson har varit aktiv i klubben sedan tre år tillbaka. Innan dess hade han en paus för bland annat studier.
Ledaren Patrik Gustafsson har varit aktiv i klubben sedan tre år tillbaka. Innan dess hade han en paus för bland annat studier.Foto: Philippa Nilsson
Philippa NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons