Annons

Nisse Eriksson har byggt fågelholkar hela sitt liv

Redan som pojk var Nisse Eriksson fågelintresserad och byggde fågelholkar av gamla trädstammar. Idag har den pensionerade lantbrevbäraren i Söderåkra en favoritplats för att sätta upp sina holkar, Engelska parken på Värnanäs gård.
Publicerad 28 mars 2021
Foto: Simon Karlsson

– Jag bygger dem av gamla lastpallar som jag får uppe vid affären, berättar 81-åringen när vi träffas på Värnanäs en något kylig marsdag.

Modellen har vuxit fram med tiden och förfinats allt eftersom.

Annons

– Jag har stulit idéer lite här och där, bland annat från ritningar jag såg i tidningen Svensk jakt. Där fick jag idén till att göra holken öppningsbar framifrån, säger Nisse Eriksson.

På holktaket har Nisse satt en bit krokad spikband, för att enkelt kunna hänga upp och plocka ned dem. För att få upp holkarna på lite höjd har han ett teleskopskaft med ett par spikar längst ut, som han hakar fast i holkens öppning innan han lyfter dem på plats.

Foto: Simon Karlsson
Foto: Simon Karlsson
Med teleskopskaftet kan Nisse få holken en bra bit upp i trädet. (Klicka på bilden för att se hela.)
Med teleskopskaftet kan Nisse få holken en bra bit upp i trädet. (Klicka på bilden för att se hela.)Foto: Simon Karlsson

Nisse har lite problem med axlarna numera, men det hindrar honom inte från att fortsätta snickra fågelholkar på den lilla arbetsbänken hemma på altanen. När det är dags att hänga upp nya holkar, eller tömma befintliga, så brukar han få assistans från nära håll.

– Mina grannar Joakim och Marie brukar vara med och hjälpa till, det är jag tacksam för. Då är jag bara arbetsledare, säger Nisse med ett leende.

Ibland är sambon Maijron med. Idag får vi sällskap av Agneta Östersten, som tillsammans med maken Lennart äger godset.

– Jag är full av beundran för Nisse, som gör ett så fint jobb. Bara en sån sak som att han tömmer alla holkarna under hösten, så att de är fina till nästa säsong.

Agneta Östersten och Nisse Eriksson spanar efter både fåglar och fågelholkar i Engelska parken.
Agneta Östersten och Nisse Eriksson spanar efter både fåglar och fågelholkar i Engelska parken.Foto: Simon Karlsson

Varken Nisse eller Agneta är säker på hur länge sen det var han började hänga upp holkar för talgoxarna, blåmesarna, flugsnapparna och de andra småfåglarna i Engelska parken, men 5-10 år är det i alla fall. Det började med att Nisse fick lite ved av Lennart Östersten och som ett tecken på sin tacksamhet satte upp några holkar i parken. Sen har det rullat på, och än finns det gott om plats för fler.

– Det blir nog en fem nya i vår i alla fall!

Foto: Simon Karlsson

När det fanns ett asylboende i Söderåkra erbjöd sig Nisse att aktivera asylsökande, ge dem lite meningsfull sysselsättning, genom att lära dem snickra fågelholkar.

– De var fyra stycken som jag hjälpte igång, och jag tror de gjorde ett par hundra holkar som de sålde.

Att holken är öppningsbar underlättar inte minst på hösten, då Nisse och hans vänner tömmer holkarna så att de är rena och fina till nästa år.
Att holken är öppningsbar underlättar inte minst på hösten, då Nisse och hans vänner tömmer holkarna så att de är rena och fina till nästa år.Foto: Simon Karlsson
Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons