GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Nobelmiddagar” till äldre – tavla auktioneras ut för att samla in pengar

Konstnären Jens Konradsson har målat en tavla som nu ska auktioneras ut. Anledningen är att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Visir, vars mål är att bjuda äldre på riktigt lyxiga kvällar i Nobelmiddags-stil. Pengarna för tavlan går även till Kalmar FF med Hjärtat som på olika sätt stöttar unga och äldre i samhället.
Publicerad 27 oktober 2021
Konstnären Jens Konradsson till vänster, tavlan Kalmars röda bröder, Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund till höger och sittande är företagaren och entreprenören Christian ”Bella” Persson.
Konstnären Jens Konradsson till vänster, tavlan Kalmars röda bröder, Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund till höger och sittande är företagaren och entreprenören Christian ”Bella” Persson.Foto: Agnes Aronsson

KalmarPosten träffar konstnären Jens Konradsson, företagaren och entreprenören Christian ”Bella” Persson och Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund i en ateljé vid Margaretaplan i Kalmar. Men vad har dessa tre gemensamt, kan man tänka? Förklaringen är inte långt borta.

I ateljén har Jens nämligen lagt timme ut och timme in på att bli hundra procent nöjd med den tavla som ska auktioneras ut till förmån för välgörande ändamål. 50 procent av intäkterna för tavlan går till organisationen Visir och 50 procent av intäkterna går till Kalmar FF med Hjärtat.

– Jag och Jens känner varandra på fritiden. I början av pandemin, i april 2020, föddes en idé om att vi ville göra något för att hjälpa till. Jens fick en idé som har utvecklats efterhand, men grundidén har hela tiden varit densamma. Att det är många äldre som har haft det riktigt ensamt och svårt och den dagen det här släpper är vi de första som ska finnas där för dem. Vi vill ge våra äldre guldkant i vardagen, så vi startade den ideella organisationen Visir, säger Christian ”Bella” Persson.

De kom fram till att en helkväll med mat och dryck för de äldre var något att satsa på – och drog igång konceptet Söndagsmiddagen. Visir har flera olika insamlingar och jobbar på att få allmänheten och företag att stötta den ideella organisationen till förmån för just Söndagsmiddagen. Till middagen tänkte de sig först restaurangkockar, men bollade idéer med tv-kocken Leif Mannerström vid två träffar som föreslog att de borde satsa på att lägga pengarna som kommer in ovanpå den befintliga råvarupengen som kommunen redan har till hemtjänstens mat.

– Så vi frågade kockarna på kostenheten hos kommunen om de kunde laga maten under en kväll om vi står för serveringspersonal, fin dukning, kandelabrar och underhållning, och kockarna är otroligt taggade. Tillsammans ger vi de äldre lite välförtjänt lyx i vardagen genom att bjuda på en god och vällagad restaurangmeny. Det ska bli som en show på en restaurang! Det blir vita skjortor med fluga, trerätters och något starkt till kaffet för den som önskar. Vi snackar Nobelmiddag! Det blir stort!, säger Christian ”Bella” Persson och fortsätter,

– Vi kör fyra äldreboenden i första skedet och först ut är före detta Oxhagshemmet, numera S:t Kristoffers väg 3. Den 28 november är det dags.

Tanken är att på sikt ta Söndagsmiddagen på turné till fler äldre i Nybro och Öland, bland annat. Även krögaren Carl Jan Granqvist har hakat på idén och är nu ansiktet utåt för Söndagsmiddagen. Ambitionen är att han ska vara på plats den 28 november.

– Trerättersmiddagen komponeras av kommunens kostenhet. Vi har inte satt en budget utan frågat dem hur mycket pengar de behöver för att göra det top notch. Det blir Carl Jan Granqvist som sätter samman vinlistan, säger Christian ”Bella” Persson.

Carl Jan Granqvist. Fotograf: Nina Hellström
Carl Jan Granqvist. Fotograf: Nina Hellström

Hur många boenden som får lyxmiddag hänger till stor del på vad Visir får in genom insamlingarna och vad auktionen av tavlan landar på. Jens Konradsson hade koll på att Kalmar FF också har engagerat sig till förmån för de äldre och ville samarbeta med dem gällande tavelauktionen. Det är av den anledningen som tavlan heter ”Kalmars röda bröder” och har en del av en KFF-logga i motivet.

– Jag har hållit på länge med tavlan. Det har varit skitsvårt. Jag hade en vision. Den skulle vara lite vild, men Kalmar FF-loggan skulle vara blixtklar. Jag ville även få in guldfågeln i den också. Jag gillar när det är grova drag men här ska alla titta på tavlan och kunna säga två saker: 1, det är Jens Konradsson som har gjort den och 2, den har med Kalmar FF att göra, säger Jens Konradsson.

Ett samarbete, där 50 procent av intäkterna för tavlan går till vardera organisation, var något som Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund nappade på.

– Vi är restriktiva med hur vi lånar ut loggan. Det är inte alla som får använda den. De pengar som Kalmar FF får in går till Kalmar FF med Hjärtat, som Viktor Elm är ambassadör för, och som arbetar med välgörande ändamål inom 25 olika delområden. De äldre har haft det jättetufft och vi ville möjliggöra för dem att se en Kalmar FF match både på hemma- och bortaplan. Vi har även kört ut tårtor till dem. Det känns jätteviktigt att försöka ge tillbaka till de äldre, säger klubbchefen Markus Rosenlund.

Pengarna som Kalmar FF med Hjärtat får in går även till projekt som högläsning för barn på skolor, för att ge barn och unga en bra start i livet. De har även spontanfotboll för en ökad trygghet i samhället och ökat vuxenansvar.

– Sedan har vi även startelvan, som är till för att hjälpa unga vuxna att komma in i arbetslivet genom ett första nätverk. Kan vi genom auktionen av den här fantastiska tavlan som Jens har gjort bidra till dessa saker och mycket mer är vi glada, säger Markus Rosenlund.

Förutom originaltavlan kommer ”Kalmars röda bröder” även finnas som inramade prints i gicléetryck i webbshopen på hemsidan till visirofficial. De finns även i Kalmar FF:s webbshop och i Kalmar FF:s souvenirbutik på Guldfågeln arena och intäkterna för dessa går till samma ändamål. Ett print av originaltavlan i gicléetryck kostar 2900 kronor att köpa ramad och klar och kommer ut i 499 exemplar. Nu är förhoppningen att företag med stor plånbok vill medverka i auktionen av den stora tavlan som kommer gå av stapeln vid rätt tidpunkt och i rätt sammanhang inom de närmsta månaderna. En förhoppning är också att arbetsgivare vill köpa prints i ramar som julklapp till sina anställda.

Hur mycket pengar hoppas ni på att dra in via auktionen och genom försäljning av prints?

– Utan att prata exakta pengar så hoppas vi på att vi ska dra in så mycket att vi ska kunna göra Söndagsmiddag åt de äldre under hela 2022. Middag till 1500 till 2000 äldre hade varit riktigt kul. Efterhand som pengarna kommer in bokar vi in fler boenden, säger Christian ”Bella” Persson.

– Det bästa här är att både unga och äldre drar nytta av det som auktionen ger, säger Jens Konradsson.

Carl Jan Granqvist Foto: Susanne Kronholm
Carl Jan Granqvist Foto: Susanne Kronholm
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.