Nu är det dags att hitta ut igen

Förra året var det Kalmarpremiär för Svenska Orienteringsförbundets koncept Hittaut, där du via karta eller gps lokaliserar checkpoints ute i naturen.
Publicerad 3 maj 2021
Eventuellt kommer en checkpoint att återfinnas i närheten av slottet.
Eventuellt kommer en checkpoint att återfinnas i närheten av slottet.Foto: Simon Karlsson

När Hittaut avslutades den första november kunde arrangerande Kalmar orienteringsklubb glatt konstatera att många hade engagerat sig.

– Det var en sån succé, och vi har fått massor av positiva kommentarer. Hade 1 000 personer testat på hade vi tyckt det var jätteroligt, men det drog vi ju över med råge, säger Olle Björneld från Kalmar orienteringsklubb.

3690 registrerade deltagare gjorde 131 264 checkpointbesök under säsongen 2020. På nationell nivå - Hittaut finns på 87 orter i dagsläget - deltog över 98 000 personer, som gjorde runt 4,9 miljoner checkpointbesök.

Olle Björneld från Kalmar orienteringsklubb ser fram emot att följa upp fjolårets succé med Hittaut.
Olle Björneld från Kalmar orienteringsklubb ser fram emot att följa upp fjolårets succé med Hittaut.Foto: Simon Karlsson

– Människor som bott i Kalmar i 20 år har berättat att de genom Hittaut har funnit nya smultronställen, fortsätter Olle Björneld.

Nu är det dags att dra igång Hittaut 2021. Precis som förra året kommer det totalt sättas upp 130 checkpoints, med en sifferkod på som du behöver för att registrera ditt besök på platsen.

Se klippet här nedan för mer info om hur det fungerar:

60 checkpoints kommer sitta uppe på premiärdagen den 5 maj, sen utökas det med 30 till i juni, 20 i juli och 20 i augusti.

– Vi har ett helt nytt område i år också, i Östra Smedby. Där får deltagarna ge sig ut i skogen, vilket de inte fick förra året, berättar Olle Björneld.

I Smedby plockas pinnarna ned en månad tidigare, 30 september, för att inte störa under älgjakten. Övriga Hittaut är igång oktober ut.

De flesta använder appen för att registrera sina checkpoints, men vill man ha en fysisk karta så går det att hämta på stadsbiblioteket, hos Destination Kalmar, Outnorth och Sporthörnan.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.