Annons

Nu kan du se skeppsvraket uppe på land igen – genom mobiltelefonen

Publicerad 28 juni 2021
Foto: Linnéuniversitetet

Året 1997, när ett marinbiologiskt laboratorium skulle byggas på området där Linnéuniversitetet nu ligger, upptäcktes en sida av ett fartyg. Vraket var cirka 21 meter långt och 7 meter brett. Man tror att fartyget tillhörde en grupp av mindre transport- och handelsfartyg som var i bruk omkring sekelskiftet 1700.

Vraket undersöktes och täcktes över. Det frilades inte igen förrän det nya universitetsområdet började byggas under 2010-talet, då gjordes nya undersökningar av Kalmar läns museum. När det 35 ton tunga vraket undersökts färdig grävdes det ner igen – djupare ned och ungefär 40 meter från sin ursprungliga plats.

Nu har du möjlighet att se vraket i naturlig storlek digitalt om du besöker hus Stella i Kalmar. Det kulturella universitetet vid Linnéuniversitetet har nämligen tagit fram en 3D-modell, som bland annat går att se i sin mobiltelefon genom Augmented Reality, AR.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons