Annons

Nu får hönsen gå utomhus igen – restriktionerna för fågelinfluensa hävs

Släpp fåglarna lös – det är vår! Nu hävs restriktionerna för fågelinfluensa för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.
Publicerad 26 april 2023
Nu får hönsen gå utomhus igen då restriktionerna för fågelinfluensa är hävda.
Nu får hönsen gå utomhus igen då restriktionerna för fågelinfluensa är hävda.Foto: Mostphotos

Från och med onsdagen den 26 april hävs restriktionerna för för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk. Det här innebär att Jordbruksverket upphäver högriskområdet för fågelinfluensa.

Fåglar i fångenskap får nu gå utomhus och det blir åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang som marknader.

Annons

– Beskedet om upphävandet av högriskområde är efterlängtat, men faran är inte helt över. Viruset finns bland vilda fåglar och vi uppmanar alla som har fåglar att fortsätta vara noga med hygien och smittskydd för att minimera risken att få in smitta i besättningen. Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck i närheten, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

För att inte få in fågelinfluensa bland sina fåglar är det viktigt att ha goda smittskyddsrutiner och att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar.

Symtom på fågelinfluensa kan vara ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd. Om dina fjäderfän uppvisar något av dessa symtom – var uppmärksam och ta kontakt med veterinär.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons