Nu går polishunden Loke i pension

Efter nio års trogen tjänst inom polisen blir ”ryggläge i soffan” Lokes melodi som pensionär.
Publicerad 5 september 2020 • Uppdaterad 7 september 2020
Polishunden Loke går i pension.
Polishunden Loke går i pension.Foto: Privat

Patrullhunden Loke, som fyller elva år i slutet av november, har gjort en lång och trogen tjänst inom polisen. I dagarna jobbade han sitt sista pass och har nu gått i pension efter nio års tjänstgöring. Loke har haft Kalmar som utgångspunkt men har arbetat i hela länet, samt i Västervik, Blekinge och Kristianstad bland annat.

– Även om han har älskat att gå till jobbet varje dag så är han en sann livsnjutare och lite trött i kroppen nuförtiden. Han kommer ta pensionen med en klackspark och det kommer passa honom perfekt. Det blir ryggläge i soffan om han själv får välja. Han lär äta gott, ha det bra och gå sina promenader, berättar husse Fredrik, som arbetar som polis och hundförare.

Det återstår att se om Loke ingriper civilt framöver om han ser något fuffens som pågår.

– Så kan det absolut bli! Han är fortfarande med i spelet, säger Fredrik och skrattar.

– Han har varit en fantastiskt lojal kollega under alla år.

Foto: Privat

Vad har Loke fått göra under sina år inom polisen?

– Att fånga tjuvar är vår drivkraft. Vi brinner hårt för tjuv och polisjakten, men det är också vardag. Under åren har hans paradgrej varit räddningssök då vi letar efter försvunna personer, när det varit direkt avgörande för liv och död. Sedan letar han även narkotika och är med vid fotbollsmatcher.

Har du blivit orolig för Loke i jobbet?

– Absolut, det har hänt. Till exempel om någon som ska gripas flyr. Då är hunden och gärningsmannen ensamma en tid tills jag kommer fram och då vet man aldrig om den misstänkte har något tillhygge. Annars har jag inte varit särskilt orolig. Loke kan klara sig själv, tar för sig och kan det han ska kunna. Men visst, det finns alltid människor som saknar spärrar och han har skadats i jobbet men mer på grund av hans dumdristighet och vilja att passera genom skog och mark. Han bara kör på.

Är det något minne under de här nio åren som sticker ut lite extra?

– En äldre dement dam försvann i Blekinge. Väderförhållanden och fysisk förmåga gjorde att det var direkt avgörande att hon hittades så fort som möjligt. Hon återfanns vid liv av Loke. Det har skett vid flertalet tillfällen att han har haft en avgörande roll. De bitarna, när det har varit på liv och död, sätter sig såklart djupt i minnet och etsar sig fast.

Foto: Privat

Såklart kommer det bli en viss skillnad för Fredrik, som haft Loke som sin närmsta kollega i nästan ett decennium. Men Loke, som är av rasen belgisk vallhund/malinois, kommer bo kvar med Fredrik och familjen och Fredrik har nu skolat in den yngre förmågan Ragnar som ny patrullhund. Ragnar, som är av samma ras, har gått parallellt med Loke en tid.

– Det skulle kunna bli viss avundsjuka från Lokes håll. Men jag tror att med de förutsättningar han har så kommer han njuta järnet. Man ser det på honom. Han har haft lite krämpor de senaste månaderna.

Loke bodde sina första år med en familj som inte kunde ha honom kvar. När polisen behöver en patrullhund tittar de på hundar av olika raser som de generellt sett kan vara lämpliga, och valde att testa Loke.

– Han var tänkt som patrullhund och bedömdes lämplig som det, säger Fredrik.

När Fredrik fick hem Loke var han nästan två år. Det tog några månader att träna upp honom till att bli patrullhund. Efterhand tränades han även till att kunna söka efter narkotika.

– Under de här nio åren har han fått vara med om mycket och upplevt mycket. Såklart har han utvecklats. Han har lärt mig en hel del och jag har lärt honom en del. Han är en väldigt snäll och lojal hund.

Foto: Privat
Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.