Nu har Wiestål landat på Wieståls gata: ”Fortsätter i hans spår”
Två år efter livskamraten Kay Wieståls bortgång har Camilla Wiestål bytt ut Öland mot Kalmar och flyttat in i den nybyggda lägenheten på gatan som är uppkallad efter maken.
– Det känns skönt att få fullfölja hans tanke om att flytta hit, säger Camilla Wiestål.
Publicerad 1 mars 2023

Camilla Wiestål

Ålder: 77 år ung

Bor: Kalmar

Familj: Dottern Charlotta, svärson och två barnbarn

Gör: Pensionär. Har aktieklubb med de tre väninnorna Ninna, Ann och Anna som hon också gärna reser med

Inne i det nybyggda lägenhetshuset på Kay Wieståls gata vid Fredriksskans möts KalmarPosten av en glad Camilla Wiestål som bjuder in till rundtur och pratstund i sin nya lägenhet.

– Du får ursäkta röran. Jag har ju precis flyttat in, säger Camilla Wiestål samtidigt som hon öppnar upp ytterdörren.

Men att Camilla bara några dagar tidigare flyttat in i den ljusa trerummaren med Fredriksskans och vattnet som grannar märks däremot inte. I hallen har flera tavlor redan hunnit sättas upp – många av dem fyllda med minnen från maken Kay Wiestål och hennes långa liv ihop. Minnen som hon mer än gärna berättar om.

– Här ser du hur glad han var över sin gata. Och under har jag satt upp ett foto på honom, kungen och stipendiater när Viktoriadagen firade 25-årsjubileum, säger Camilla och ler.

– Jag har fått så mycket hjälp från nära och kära, både här i Kalmar och på Öland. Mina vänner Ninna och Lasse Sundén har hjälpt mig att spika upp mina tavlor. Jag har lite svårt att ta emot hjälp, men ibland får man göra det. Jag är så tacksam.

I Camillas hall möts man av fotografier från henne och Kays liv ihop.
I Camillas hall möts man av fotografier från henne och Kays liv ihop.Foto: Linn Svensson
På en liten avlastningsbänk i hallen förvarar Camilla flera fotoböcker med minnen. I en pärm har hon sparat många rubriker som skrivits genom åren. Här från flytten till USA när Kay skulle spela proffsfotboll i slutet av 60-talet.
På en liten avlastningsbänk i hallen förvarar Camilla flera fotoböcker med minnen. I en pärm har hon sparat många rubriker som skrivits genom åren. Här från flytten till USA när Kay skulle spela proffsfotboll i slutet av 60-talet.Foto: Linn Svensson

Det var i början av 2020 som tankarna om att flytta till något mindre började gro hos Camilla och Kay. Efter 50 år ihop med olika boenden genom åren kände de sig redo för lägenhetslivet, berättar Camilla.

– Kay kände att vi blev äldre och inte skulle orka med hus, så då sa han ”nu ska vi bo i lägenhet, för där kan man bara stänga dörren”. Vi tyckte ju om att resa och det kändes enklare med lägenhet. Vi planerade att bo i USA under vinterhalvåret, säger Camilla.

Målningen på sin fotbollsspelande make beställde Camilla av en konstnär. I canvasen sitter fotot som målningen föreställer.
Målningen på sin fotbollsspelande make beställde Camilla av en konstnär. I canvasen sitter fotot som målningen föreställer.Foto: Linn Svensson

Sagt och gjort; lägenhet var nästa hållplats för paret Wiestål. Men först skulle de slå sig ner i det stora sommarhuset i Färjestaden, där de flyttat in på heltid under pandemin. Detta medan lägenheterna på Fredriksskans byggdes.

– Det föreföll sig så att Kay ringde upp ägaren Henrik Hasselgren på Prospecta när husen började planeras för vi var intresserade av att flytta dit. Då sa Henrik ”ja, då kommer du nämligen bo på Kay Wieståls gata”. Det tyckte Kay var roligt, så vi bestämde oss för denna lägenheten, säger Camilla.

– Han hade älskat att få komma hit. Det som är otroligt egentligen är att han hade fått komma tillbaka till Fredriksskans där han började som tränare för Kalmar FF. Men så blev det aldrig.

Tavlor på det som betyder mest i Camillas liv: En målning av maken Kay under sin tid som fotbollsspelare i Djurgården och en målning som för Camilla föreställer hennes dotter och två barnbarn.
Tavlor på det som betyder mest i Camillas liv: En målning av maken Kay under sin tid som fotbollsspelare i Djurgården och en målning som för Camilla föreställer hennes dotter och två barnbarn.Foto: Linn Svensson

Kay hann aldrig flytta in i lägenheten vid Fredriksskans. Hösten 2020 gick han bort i sviterna av Covid-19 och Camilla lämnades kvar själv med lägenheten och planerna om att sälja huset på Öland.

– Ett tag var jag inne på att flytta till en lägenhet i Färjestaden istället, men det kändes inte rätt. Jag fortsätter i hans spår och jag trivs så bra här.

”Han hade älskat att få komma hit. Det som är otroligt egentligen är att han hade fått komma tillbaka till Fredriksskans där han började som tränare för Kalmar FF. Men så blev det aldrig.”
Camilla Wiestål

Sommarhuset med 1742 kvadratmeter tillhörande tomt har precis sålts och Camilla kunde i början av februari flytta in i sitt nya boende som planerat. Och trots att hon oväntat fick göra resan själv så är hon redo för ett nytt kapitel i livet.

– Det känns som om man börjar om på nytt. Huset var fullt av minnen och jag kunde gå runt och tänka att ”här brukade Kay sitta” och sådär, då är det skönt att börja på något nytt. Jag saknar nog ingenting från gamla huset. Förutom människorna på ön.

– Det känns skönt att få fullfölja hans tanke om att flytta hit.

Bakom de flesta föremål som finns i Camillas hem finns en historia, berättar hon.
Bakom de flesta föremål som finns i Camillas hem finns en historia, berättar hon.Foto: Linn Svensson

Camilla fortsätter att visa runt i lägenheten. Hon beundrar de stora fönsterna som ger utsikt över Malmfjärden och ser fram emot att kunna sitta ute på balkongen när värmen har kommit.

– Det är så roligt att se alla människor gå förbi när de är ute och går. Kay brukade hälsa på alla. Han hade tyckt om att sitta ute på balkongen och heja, säger Camilla.

Vilka som är Camillas favoritfärger är tydligt – turkost och rött ska det vara. Alla tavlor på väggarna är explosioner av färger. Och Camilla har många historier på lager om hur hennes tavlor, inredningsdetaljer och färgsprakande möbler kom till hennes ägor.

Ett speciellt konstverk: Tavlan är målad av flera kända personer som besökte radioprogrammet Sommartid när det sändes från Borgholm 2001. Bland konstnärerna finns namn som Tomas Ledin, Charlotte Perelli och Magnus Uggla.
Ett speciellt konstverk: Tavlan är målad av flera kända personer som besökte radioprogrammet Sommartid när det sändes från Borgholm 2001. Bland konstnärerna finns namn som Tomas Ledin, Charlotte Perelli och Magnus Uggla.Foto: Linn Svensson

Vad ser du mest fram emot med ditt nya boende?

– Det är nog att äntligen ta tag i att börja gymma här i stan, skrattar Camilla. Det ska bli himla härligt att gå ut på promenader och äta god mat med väninnor. Det är så nära allting.

– Samtidigt tycker jag det är tråkigt att Kay inte fick uppleva detta, men livet måste gå vidare så gott det går. Jag har vår flicka Lotta samt barnbarn i USA som kommer hem om somrarna, säger Camilla.

”Livet måste gå vidare så gott det går.”
Camilla Wiestål
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.