Annons

Nu införs eldningsförbud i hela länet

Från klockan 12.00 torsdagen den 10 juni råder eldningsförbud i hela Kalmar län.
Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 10 juni 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Doug Olson/Mostphotos

Beslutet om eldningsförbud gäller tills vidare och har fattats av respektive kommun. Bakgrunden är hög brandrisk kombinerat med en väderprognos med fortsatt torrt och varmt kommande dagar.

Länsstyrelsen skriver bland annat om eldningsförbud:

Annons

”Förbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse eller så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Här är aktiviteter som eldning, grillning och bränning som sker med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) förbjudet.”

”Det är tillåtet att grilla som vanligt på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken eller genom att stå på ett brandsäkert underlag.”

”Grillning är också tillåten vid fasta iordningställda grillplatser på allmän plats, som är utformade så att risken för brandspridning är låg.”

”Engångsgrillar utgör INTE en fast iordningställd grillplats och är inte tillåtna.”

”Triangakök och andra friluftskök som drivs med vätska eller gas får användas om risken för värme- och eldspridning till omgivningen är låg.”

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons