Annons

Nu kan alla över 18 år boka tid för sin fjärde vaccindos mot covid-19: ”Fortsatt viktigt”

Tidigare har det endast varit äldre och vissa andra grupper som kunnat boka tid för sin fjärde dos vaccin, men nu öppnar Region Kalmar län upp bokningen för alla över 18 år.
Publicerad 23 september 2022
Foto: Mostphotos

Det här innebär att det nu finns möjlighet för 12-17-åringar att ta två doser vaccin, att personer över 18 år erbjuds en tredje och fjärde dos och de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp erbjuds en femte dos. För alla åldersgrupper gäller att det ska ha gått minst fyra månader sedan föregående vaccination.

– Pandemin är inte över och vi har fortfarande det här viruset som cirkulerar i samhället. Det är ett varierat antal som ligger inne på sjukhus men det är ett virus som kan variera i sitt beteende och som kan komma att bli mer sjukdomsframkallande. Därför är det viktigt att vi tar det vaccin som rekommenderas för att få ett bra skydd, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare vid Region Kalmar län.

Annons

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos, dos tre, till alla som är 18 år och äldre samt ytterligare en påfyllnadsdos, dos fyra, till alla som är 65 år och äldre. Den fjärde dosen rekommenderas alltså inte av Folkhälsomyndigheten för personer mellan 18-65 som inte tillhör riskgrupp, men Region Kalmar län erbjuder den ändå till de som vill ta den.

– Det finns ingen tydlig rekommendation men det är fortsatt viktigt att vaccinera sig för att undvika att bli svårt sjuk i covid-19. Det är vårt ansvar att möjliggöra för alla över 18 år att vaccinera sig och känner man att man vill fylla på sitt skydd så är man jättevälkommen, säger Marie Ragnarsson.

Bokning sker precis som tidigare via 1177.se där man kan boka tid på någon av länets hälsocentraler eller privata mottagningar. I varje kommun kommer även vaccinationsbussen finnas på plats där det går att bli vaccinerad utan tidsbokning.

Första plats för vaccinationsbussen är Ica Supermarket i Borgholm där den kommer vara på plats den 1 oktober klockan 09:00-12:00. Senare samma dag kommer den stå vid City Gross Hansa City i Kalmar klockan 14:00-18:00. Hela listan med tider finns på 1177.se.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons