Annons

Nu kan du nominera förslag till kommunens arkitektpris

Nu har allmänheten möjlighet att nominera sina förslag till Kalmar kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris 2020.
Publicerad 17 juni 2021 • Uppdaterad 23 juni 2021
2019 var Svensknabben 10 en av vinnarna av Kalmars stadsbyggnadspris, som det tidigare hette.
2019 var Svensknabben 10 en av vinnarna av Kalmars stadsbyggnadspris, som det tidigare hette.Foto: Jan Magnusson

Stadsbyggnadspriset har delats ut i olika former under ett antal år, men nu byter man namn till arkitektur- och stadsbyggnadspriset och ändrar även kriterierna för nominering och vinst.

– Arkitektur är något som berör alla och direkt bidrar till hur vi mår. Därför är det viktigt att uppmärksamma arkitektur och livsmiljöer som bidrar till att skapa det goda hållbara samhället, säger Maria Houmann, stadsarkitekt på Kalmar kommun, i ett pressutskick.

Annons

Allmänheten har till fram den sista augusti på sig att nominera sina förslag. Endast ett pris delas ut varje år och minst ett av kriterierna nedan måste uppfyllas:

• God arkitektur – en innovativ byggnad eller till- eller ombyggnad som är tilltalande i sig och i sitt sammanhang och som på ett kvalitativt sätt tillför värden till Kalmar.

• Hållbar livsmiljö – byggnadsverk, anläggning eller annat som bidragit till att utveckla en god livsmiljö, ekologiskt, socialt, ekonomiskt och gestaltningsmässigt.

– Det behöver inte vara en stor eller offentlig byggnad utan även mindre byggnadsverk och industribyggnader kan nomineras. Kravet är dock att byggnadsverket eller insatsen ska ha färdigställts under 2020, berättar Maria.

Allmänheten kan nominera sina förslag fram till sista augusti 2021 på Kalmar kommuns hemsida, där även en sammanställning av nomineringarna kommer att presenteras. En jury föreslår pristagare och det slutliga beslutet fattas av samhällsbyggnadsnämnden.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons