Nu ökar risken för viltolyckor – polisen uppmärksammar med insatsvecka

Tidiga morgnar på dimmiga vägar till jobbet känner många igen när hösten är kommen. Samtidigt börjar de vilda djuren röra sig som mest och risken för viltolyckor blir som störst.
Nu uppmärksammar polisen viltolyckor med en insatsvecka.
Publicerad 29 september 2022
Nu ökar risken för viltolyckor.
Nu ökar risken för viltolyckor.Foto: Robert Nyholm, Tommy Alvén/Mostphotos

Mellan den 26 september och 2 oktober uppmärksammar polisen viltolyckor med en insatsvecka mot dem.

Risken för viltolyckor blir som störst nu, då mörkret faller på och många rör sig ute på vägarna. Ungefär var åttonde minut inträffar det en viltolycka på någon väg i Sverige.

– Det finns all anledning att anpassa hastigheten och hålla tillräckligt avstånd till framförvarande fordon och vi vill detta år särskilt rikta oss till de som arbetspendlar i gryning och skymning eftersom djuren då är som mest i rörelse vilket innebär att risken för kollision är som störst, säger Jonas Hysing, ordförande i Nationella viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

Under pandemins första år rörde sig inte lika många ute på vägarna och antalet viltolyckor minskade då, där ett samband fanns mellan antalet viltolyckor och den minskade biltrafiken. Men nu ökar olyckorna igen då fler börjar röra på sig.

Under månaderna oktober till december sker det flest viltolyckor under året.

– Vi vill också rikta oss till de utländska yrkesförarna som kommer in via våra gränser, ge dem ökad kunskap om viltolycksrisken samt hur de ska hantera viltolyckan när den väl har skett, säger Lena Britz, processledare vid Nationella viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

De mest viltolycksdrabbade vägsträckorna i Kalmar län är E22 norr om Oskarshamn till Västervik, länsväg 136 från Isgärde till Bödarondellen, riksväg 35, riksväg 25/28 runt Eriksmåla och riksväg 40, enligt Nationella Viltolycksrådet.

Så gör du om en viltolycka skulle ske:

Ta först hand om eventuellt skadade och varna andra trafikanter genom att exempelvis ställa upp en varningstriangel.

Märk noga ut platsen, använd gärna en viltmarkeringsremsa och kontakta polisen via 112.

Enligt jaktförordningen är du som förare av ett motorfordon skyldig att snarast märka ut platsen och underrätta för Polismyndigheten vid sammanstötning med djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.