Annons

Nu öppnar Jordbruksverkets kattregister

Den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter trädde i kraft vid årsskiftet. Den 2 januari öppnade Jordbruksverkets nya e-tjänst.
Publicerad 2 januari 2023
.
.Foto: Mostphotos

– Vi ser fram emot att välkomna alla kattägare till oss. Vi räknar inledningsvis med ett högt tryck på vår e-tjänst, men har samtidigt full förståelse för att alla inte kommer att registrera sina katter direkt. Vi ser det som ett långsiktigt arbete att få in alla katter i registret, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Framöver kommer e-tjänsten att utvecklas med fler tjänster, som exempelvis möjligheten att registrera ägarbyten och att avregistrera sin katt. Under våren kommer man även att lansera en allmän söktjänst där den som har tillgång till kattens chipnummer eller tatuering kan söka fram ägaren till katten.

Annons

– Som kattägare har man vid registreringen möjlighet att välja om ens kontaktuppgifter ska visas i den allmänna söktjänsten eller inte. Vi rekommenderar att man tillåter det, eftersom det gör det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Det underlättar också om en veterinär får in exempelvis en trafikskadad katt och snabbt behöver identifiera ägaren för att ta ställning till eventuella vårdinsatser, säger Anders Elfström.

Till en början har Jordbruksverket och länsstyrelsen direktåtkomst till registret och vid halvårsskiftet kommer även Polismyndigheten och Tullverket att ha åtkomst till registret.

– Till en början kan vi utgå från att upphittade katter som inte är id-märkta eller registrerade kommer att hanteras på ungefär samma sätt som i dag. I vissa fall kan katten återförenas med sin ägare genom till exempel efterlysningar, och då kommer ägaren att bli uppmanad att registrera sin katt. Men på längre sikt är ett syfte med lagen att det ska bli lättare att identifiera vilka katter som saknar ägare och är i behov av ett hem, säger Anders Elfström.

Det kostar 40 kronor att registrera sin katt via Jordbruksverkets e-tjänst och 100 kronor om man gör det fysiskt med en blankett.

Fakta om den nya lagen för katter

• Lagen om att alla katter ska vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister gäller alla katter födda från 2008 och framåt, även de som redan är registrerade i ett frivilligt register.

• Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.

• Katten måste id-märkas innan den registreras. Id-märkning görs med chip eller tatuering hos en veterinär eller godkänd id-märkare.

• Syftet med lagen är att tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare samt att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.

Källa: Jordbruksverket

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons