GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu öppnar nomineringen av kommunens arkitektur- och stadsbyggnadspris 2022

Varje år delas Kalmar kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris ut. Nu bjuds allmänheten in att skicka in förslag på nomineringar till 2022 års pris.
Publicerad 11 december 2022
Vybild Kalmar.
Vybild Kalmar.Foto: Sara Jonasson

Tidigare i år delades 2021 års pris ut till nya psykiatrihuset. Men det behöver inte vara en byggnad av den digniteten för att vara motiverad en nominering. Det kan vara stort som smått och det behöver inte ens vara en byggnad.

– Arkitektur är något som berör alla och direkt bidrar till hur vi mår. Därför är det viktigt att uppmärksamma arkitektur och livsmiljöer som bidrar till att skapa det goda hållbara samhället. Det kan vara byggnader men lika gärna en offentlig mötesplats som till exempel en park eller ett torg, säger Maria Houmann, stadsarkitekt på Kalmar kommun, i ett pressmeddelande.

Det finns två kriterier som vinnaren ska uppfylla.

God arkitektur – en innovativ byggnad eller till- eller ombyggnad som är tilltalande i sig och i sitt sammanhang och som på ett kvalitativt sätt tillför värden till Kalmar.

och/eller

Hållbar livsmiljö – byggnadsverk, anläggning eller annat som bidragit till att utveckla en god livsmiljö, ekologiskt, socialt, ekonomiskt och gestaltningsmässigt.

Byggnadsverket eller insatsen ska dessutom ha färdigställts under år 2022.

Allmänheten kan skicka in sina förslag på Kalmar kommuns hemsida. Efter en sammanställning kommer nomineringarna att presenteras på hemsidan och en beredningsgrupp föreslår pristagare. Det slutliga beslutet fattas sedan av samhällsbyggnadsnämnden i februari 2023 och utdelningen av priset sker 9 mars.

Tidigare års vinnare:

2021 - Nya psykiatrin

2020 - Stadsbiblioteket

2019 - God arkitektur: Svensknabben 10

2019 - God byggnadsvård: Hantverkare

2018 - God arkitektur: Klubbhuset Kalmar Golfklubb

2018 - God byggnadsvård: Hossmo Gård

2017 - God arkitektur - Kalmar tågdepå

2017 - God byggnadsvård - Handelsbankshuset

2016 – Valnötsträdet

2015 – Bovieran

2014 - Domkyrkan i Kalmar

2013 - Riksbyggens Berga strandpark

2012 – Guldfågeln Arena

2011 – Länsförsäkringars byggnad i kvarteret Mästaren

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.