Annons

Nu öppnas folktandvården upp stegvis

Från och med 1 juni kommer Folktandvården i Kalmar län att stegvis öppnas upp igen. All verksamhet, förutom akuta besök, har varit stängd sedan 27 mars.
Publicerad 19 maj 2020
Closeup of a woman patient at the dentist waiting to be checked up with the woman doctor in the background
Closeup of a woman patient at the dentist waiting to be checked up with the woman doctor in the background

Nedstängningen gjordes med anledning av att skyddsutrustning av olika slag behövdes prioriteras inom sjukvården. All icke-akut verksamhet har skjutits upp, även tandvård för barn i åldern 3-23. Under nedstängningen har fyra kliniker i länet hållits öppna för akuta patienter.

– Tandvården gjorde en avgörande och nödvändig insats när vi i inledningen av pandemin behövde koncentrera all skyddsutrustning till sjukvården för att kunna ta hand om covid-19-patienter på ett säkert sätt. Jag vill rikta ett tack till alla som ställde upp solidariskt och är övertygad om att patienterna också haft förståelse för det, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson, i ett pressmeddelande.

Annons

På tisdagen tog krisledningsnämnden beslut om att gradvis öppna folktandvården. Tillgången på skyddsmaterial har sedan mars stabiliserats även om full buffertkapacitet inte har nåtts. Den är dock på en nivå som gör att tandvården stegvis kan öppna verksamheten igen.

Till en början kommer planerade behandlingar som skjutits upp och som kan leda till behov av akut tandvård att prioriteras. Även tandvårdsverksamheten för barn 3-23 år inom Vårdval Tandvård Kalmar län öppnar stegvis enligt samma principer som för folktandvården.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons