Nu öppnas tidsbokning för årets influensavaccination

Måndagen den 25 oktober öppnade tidsbokningen för årets influensavaccination.
Publicerad 26 oktober 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Inom kort startar årets vaccination mot säsongsinfluensan. Den 9 november börjar vaccineringen av personer som tillhör en riskgrupp, men man kan boka tid redan nu. För personer som inte tillhör någon riskgrupp startar vaccineringen den 6 december.

Smittskyddsläkare Staffan Sylvan uppmanar personer som tillhör någon riskgrupp att ta vaccinet mor årets säsongsinfluensa.

– Med stigande ålder försämras immunförsvaret och skyddet mot influensa avtar. Även den som annars känner sig frisk kan bli svårt sjuk och få följdsjukdomar som lunginflammation och andningssvikt. Det kan ta lång tid att återhämta sig. Därför är det så viktigt att de grupper som riskerar att bli svårare sjuka i influensa vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan, i ett pressutskick.

Vaccinationen är kostnadsfri för personer som ingår i en riskgrupp.

Fram till och med vecka 46 erbjuds personer följande grupper vaccination:

• Personer över 65 år och äldre,

• Gravida efter graviditetsvecka 16,

• Personer med följande sjukdomar eller tillstånd:

- kronisk hjärtsjukdom,

- kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma,

- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder),

- kronisk lever- eller njursvikt,

- diabetes mellitus,

- tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling,

• Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.