Annons

Nu rullar polisens nya bilar ut – har fem utåtriktade kameror

De närmaste månaderna kommer 196 fabriksnya polisbilar att rulla in på polisstationer runt om i Sverige.
Publicerad 10 februari 2022
Foto: Polisen

De knappt 200 bilarna är den första stora leveransen och fler är på ingång. Modellerna är Volvo V90 och XC60.

– Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa, till polisens hemsida.

Annons

Varje bil har fem utåtriktade kameror som har 360 graders upptagningsområde. Kamerorna kommer att tas i drift successivt under året. Inuti bilen finns även en kamera med möjlighet att ta upp ljud. Bilen har radarsensorer för hastighetsmätning i drift och teknik som gör det möjligt att avläsa förbipasserande bilars registreringsnummer.

– Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall.

Av den första omgången kommer polisregion syd att få tillgång till 33 stycken.

Totalt kommer cirka 2 200 nya fordon levereras under åtta år, både målade och civila personbilar. Kostnaden är cirka 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal – totalt 2 miljarder kronor fördelat på 8 år.

Så många bilar får polisregionerna de närmsta veckorna

Polisregion Nord – 16 bilar

Polisregion Bergslagen – 20 bilar

Polisregion Mitt – 15 bilar

Polisregion Stockholm – 54 bilar

Polisregion Syd – 33 bilar

Polisregion Väst – 32 bilar

Polisregion Öst – 26 bilar

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons