Annons

Nu ska 30 000 bin flytta in på Linnéuniversitetet

Sedan ett par veckor tillbaka finns en bikupa placerad uppe på taket på hus Magna på Universitetskajen i Kalmar. Än så länge är den uppkopplade bikupan obebodd, men på tisdag anländer 30 000 bin som är redo att flytta in i sitt nya digitalt övervakade bo. Bina transporteras till Linnéuniversitetet i bil.
Publicerad 11 juni 2022
Foto: Joakim Palmqvist

Projektet med bikupan är ett resultat av ett examensarbete. Två studenter vid Linnéuniversitetet har utvecklat en maskininlärningsalgoritm som mäter binas aktivitet inuti kupan. På så sätt får biodlaren digital information från algoritmen via en app i sin telefon, och kan via appen registrera vad bina gör och hur de mår inne i kupan.

Under tiden som projektet pågår är det studenten Elin Björck som har fått uppdraget att sköta om bina. Hon läser till högskoleingenjör med inriktning mjukvaruteknik och har gått en biodlarkurs för att ta hand om kupan och bina på bästa sätt.

Projektet med kupan är numera både trådlös och batteridriven efter att ha vidareutvecklats hos Tietoevry. Målet är kunna optimera batteritiden genom att sortera och behandla endast relevant data.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons