Annons

Nu ska Ölandskajen byggas om: ”Förtjänar en ambitiös gestaltning”

Den 140 meter långa kajen med tillhörande bryggdäck och promenadstråk ska renoveras för att möta framtiden och möjliggöra nya verksamheter. Kajen är närmare 200 år gammal och nu byggs en ny kaj precis utanför den som finns idag. Kalmar kommun meddelar att man hoppas att renoveringen ska vara klar till juni 2024.
Publicerad 21 september 2023
Arbetet med Ölandskajen är i full gång.
Arbetet med Ölandskajen är i full gång.Foto: Kalmar kommun

– Vårt mål är att vara klara till högsäsongen för gästhamnen, vi hoppas på en gynnsam vinter och att alla leveranser kommer i tid, säger John Johansson, projektledare, i ett pressmeddelande.

Den nya kajen ska ha en mycket bättre bärighet, vilket ska göra det möjligt att belasta den med tyngre fordon. Detta ska till exempel vara gynnsamt vid större evenemang och för framtida verksamheter.

Annons

– Vi hoppas på förståelse av allmänheten som kommer att påverkas genom försämrad framkomlighet.

Under arbetets gång kommer nämligen delar av Ölandskajen att stängas av helt – däribland gång- och cykelbanan. Den flyttas tillfälligt till västra sidan av Ölandskajen utmed spårområdet.

– Det är en viktig plats för mötet mellan staden och vattnet som förtjänar en ambitiös gestaltning för framtiden. Det är en livsmiljö som ska kunna användas av många och ett bygge som ska signalera hög medvetenhet om platsen, byggnaderna och rummet med detaljerna i fokus, säger Maria Houmann, stadsarkitekt.

Hela området kommer att renoveras i olika etapper, där kajen är etapp 1. Därefter kommer etapp 2 ta fart, vilket innefattar byte av ledningar och nya ytskikt. Vid etapp 3 kommer nya byggnader anläggas vid gästhamnen. Totalt väntas hela projektet att pågå i cirka tre år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons