GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu ska självtesterna för covid-19 förenklas

Nu behöver du inte längre boka tid för att självtesta dig för covid-19. Under måndagen introducerar Region Kalmar ett nytt provtagningssystem.
Publicerad 25 oktober 2021
Foto: Mostphotos

Egenprovtagningen ska förenklas genom att den som ska provtas inte ska behöva beställa sin provtagning eller boka någon tid. Du själv eller ditt ombud kan istället gå till en speciell låda, hämta ditt prov, testa dig, och sedan lämna in provet på samma ställe.

Provtagningsmaterialet kommer inte längre att vara bundet till en person, utan den registreringen görs först när provet ska tas. Den som testar sig får logga in med e-legitimation på 1177 Vårdguiden och registrera provet där. Provet kan användas av alla personer i åldern sex år och uppåt.

Instruktioner om hur provtagningen görs och registreringen går till medföljer i provtagningspåsen. Öppettider för hämtning och lämning finns på 1177.se

– Den egenregistrerade provtagningen är ett led i regionens arbete med att ytterligare sänka tröskeln för de som behöver provta sig för covid-19, säger Andreas Delphin, Region Kalmar läns samordnare för provtagning av covid-19, i ett pressmeddelande.

– Det innebär en lättnad för de som har svårt att hitta ett ombud som kan hämta ut prover via ombud på ett apotek eller en hälsocentral. Det underlättar också för de som har svårt att annars hitta en tid när det passar att hämta ut ett prov.

Inledningsvis införs lådan på följande platser:

Utanför hus 8, Länssjukhuset i Kalmar.

Utanför Esplanadens hälsocentral i Västervik.

Utanför Kristinebergs hälsocentral i Oskarshamn

Region Kalmar län kommer dock fortsatt ha kvar möjligheten att via ombud hämta provtagningspaket på utvalda hälsocentraler och apotek i länet.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.