Nu träder nya regler för elsparkcyklar i kraft

Elsparkcyklar har kraftigt ökat i antal i svenska städer de senaste åren. Reglerna kring färdmedlet har nu skärpts för att bland annat minska antalet olyckor.
Publicerad 1 september 2022
Foto: Mostphotos

Från och med den 1 september gäller nya regler för elsparkcyklar.

– De nya reglerna ska förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och skapa trygghet för alla de som rör sig på våra gångbanor, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna är:

• Körförbud på gångbanor och trottoarer.

• Parkeringsförbud på gång-, cykelbanor och trottoarer.

De nya reglerna innebär att kommuner och polisen får flytta elsparkcyklar som är felparkerade – även om de inte orsakar fara eller hindrar eller stör.

Regeln om körförbud på gångbanor och trottoarer gäller ej barn till och med de tår som de fyller åtta år. De får köra på gångbana om cykelbana saknas. Det gäller även personer med rörelsehinder som använder olika fordon som hjälpmedel.

Viktigt att tänka på när du använder elsparkcykel

• Kör försiktigt när du passerar medtrafikanter. Sänk hastigheten och håll avståndet.

• Anpassa hastigheten efter förhållanden på platsen, exempelvis vilka medtrafikanter du har, kurvor, underlag och sikt.

•Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana.

• Det är inte tillåtet att parkera en elsparkcykel på en gång- eller cykelbana om det inte finns en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar.

• Parkera inte elsparkcykeln på sådant sätt att den är i vägen för andra trafikanter. Tänk särskilt på äldre, barn, personer med rörelsehinder eller personer med nedsatt syn.

• Det är inte tillåtet att framföra en elsparkcykel om du är för trött, sjuk eller påverkad av alkohol eller andra ämnen för att kunna cykla på ett betryggande sätt.

Källa: Transportstyrelsen

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.