Annons

Nu vårstädas Kalmar – kommunen kraftsamlar

Fimpar, snusprillor, burkar och plast. Under torsdagen har omkring 100 medarbetare på kommunen vårstädat Kalmar rent på skräp.
Publicerad 30 mars 2023
Fimpar, snusprillor, burkar och plast. Under torsdagen har omkring 100 medarbetare på kommunen vårstädat Kalmar rent på skräp.
Fimpar, snusprillor, burkar och plast. Under torsdagen har omkring 100 medarbetare på kommunen vårstädat Kalmar rent på skräp.Foto: Linn Svensson

Kanske är det ett vårtecken att se kommunens gula jackor ute i stadsdelarna runt om i Kalmar, plockandes mycket skräp som slängts både på land och i vattnet.

Vårstädningen som serviceförvaltningen i Kalmar kommun anordnade under torsdagen har kommunen gjort i flera år. Tidigt på torsdagsmorgonen var det dags igen för att kraftsamla, rulla ut de stora sopsäckarna och klä på sig arbetshandskarna.

Annons

– Vi har hållit på här sedan sju på morgonen och är färdiga vid lunch. Nu är inte alla medarbetare med, men jag skulle gissa på att vi är omkring 100 personer som städar i dag, säger Fredrik Lindström, enhetschef för gata på kommunen som under dagen bland annat plockat skräp ute på Ängö och Kvarnholmen.

Både personal som vanligtvis jobbar ute med renhållning och kontorspersonal från serviceförvaltningen har varit ute och plockat skräp, berättar Fredrik samtidigt som han scannar vattnet vid Ängö.

”I dag har vi hittat mycket fimpar, snuspåsar, plastförpackningar, burkar och flaskor. Det är det vanligaste”, säger Fredrik Lindström, enhetschef för gata på kommunen.
”I dag har vi hittat mycket fimpar, snuspåsar, plastförpackningar, burkar och flaskor. Det är det vanligaste”, säger Fredrik Lindström, enhetschef för gata på kommunen.Foto: Linn Svensson

Städdagen är en del av kommunens projekt Håll Kalmar Rent som handlar om att minska nedskräpningen i kommunen. Dagen är också kommunens bidrag i det nationella projektet Håll Sverige Rents satsning Kusträddarna, där också allmänhet, företag och myndigheter uppmanas att plocka skräp.

– I dag har vi hittat mycket fimpar, snuspåsar, plastförpackningar, burkar och flaskor. Det är det vanligaste. De som är ute i tätorterna och grönområden skulle jag kunna tänka mig hittar större skräp, säger Fredrik.

Fredrik och hans kollegor Torbjörn Wengdahl, arbetsledare på parkavdelningen, och Peter Jonsson som arbetar som renhållare i kommunen, håller sig till skräpet som finns på land. Men de berättar om kollegor som under dagen plockar skräp i Systraströmmen.

– De sitter i båtar och plockar. Jag har inte hört vad de har funnit än, men vi brukar hitta mycket skräp där, säger Fredrik.

– Något år hittade vi en fyra meters lång markis i vattnet. Men det brukar vara det klassiska som cyklar, kundvagnar och annat som hittas. En gång hittade vi faktiskt en brudklänning, berättar han.

Fimpar, snus och plastförpackningar är det vanligaste som slängs, berättar renhållaren Peter Jonsson.
Fimpar, snus och plastförpackningar är det vanligaste som slängs, berättar renhållaren Peter Jonsson.Foto: Linn Svensson
”Jag tänker främst på barnen i lekparkerna som stoppar saker i munnen, då blir man lite lack på allt skräp som slängs”, säger renhållaren Peter Jonsson.
”Jag tänker främst på barnen i lekparkerna som stoppar saker i munnen, då blir man lite lack på allt skräp som slängs”, säger renhållaren Peter Jonsson.Foto: Linn Svensson

På tre timmar har Fredrik, Peter och Torbjörn plockat på sig åtta stycken 160-liters säckar med skräp. Säckarna som samlas in under dagen kommer sedan att vägas och slängas.

Hur har det varit att plocka skräp i dag?

– Man blir så van så man reagerar inte särskilt mycket längre. Jag tänker främst på barnen i lekparkerna som stoppar saker i munnen, då blir man lite lack på allt skräp som slängs, säger renhållaren Peter Jonsson.

Annons

– Det känns tråkigt. Det är allas ansvar att hålla rent, vi önskar att man kunde kasta mer i papperskorgarna. Det finns 1000 papperskorgar i kommunen, men det mesta av skräpet vi plockar ligger runt papperskorgarna, säger Fredrik.

”När man ser vilket arbete som utförs dagligen av kommunens medarbetare och renhållare så vill man inte slänga skräp ute”, säger Fredrik.
”När man ser vilket arbete som utförs dagligen av kommunens medarbetare och renhållare så vill man inte slänga skräp ute”, säger Fredrik.Foto: Linn Svensson

Hur ska man få Kalmarborna att sluta slänga skräp i naturen?

– Det är en tiotusenkronorsfråga, haha. Det vi kan göra är att informera och driva projekt som dessa. Men det är svårt, hade vi haft klara lösningar på det hade vi infört det, säger Fredrik.

– När man ser vilket arbete som utförs dagligen av kommunens medarbetare och renhållare så vill man inte slänga skräp ute. Hur hade kommunen sett ut om det låg skräp överallt?

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons