Ny digital tjänst i regionen – möjliggör snabbare vårdkontakt

I veckan har Region Kalmar län infört en ny digital tjänst för patienter att söka vård, få rådgivning och chatta med vårdpersonal.
Publicerad lördag 06:00
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mostphotos

Det är hälsocentralerna i Borgholm, Mörbylånga, Kvarnholmen i Kalmar och Kristineberg i Oskarshamn som är först ut med att införa tjänsten som kallas för 1177 direkt. Under våren kommer sedan övriga hälsocentraler och privata läkarmottagningar inom Hälsoval att anslutas till tjänsten.

– Vi vill göra det enklare för länets invånare att komma i kontakt med sin hälsocentral. Det här är ett sätt där vi använder tekniken för att öka tillgängligheten, säger primärvårdsdirektör Niklas Föghner, i ett pressmeddelande.

Tjänsten innebär att patienter via 1177.se kan söka vård digitalt och beskriva sina symtom och svara på frågor. Utifrån svaren görs sedan en bedömning av vilka behov patienten har och prioriteras så att de med störst behov får hjälp först. Antingen kan patienten få råd om vad hen själv kan göra eller så kan patienten hänvisa till att chatta med vårdpersonal på hälsocentralen den tillhör.

”Om behov finns kan chatten övergå i ett videosamtal eller ett fysiskt besök på hälsocentralen”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Öppettiderna för chatten följer hälsocentralens telefontider.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.