Ny julkula till förmån för Barn till ensamma mammor

Bakverket ”bemlan”, där en del av intäkterna gick till organisationen Barn till ensamma mammor, BEM, gjorde succé. Nu kommer uppföljaren julkulan..
Publicerad 24 oktober 2020
Foto: Pressfoto

Under en vecka i augusti kunde Kalmarborna köpa den så kallade ”Bemlan” på Ekelunds konditori och Danska Wienerbageriet där en del av intäkterna gick till förmån för organisationen Barn till ensamma mammor, BEM, som är en del av Fryshuset. Samarbetet blev lyckat då 980 bemlor såldes under veckan och 9800 kronor samlades in till organisationen. Men det ledde även till ytterligare samarbeten.

I slutet av oktober börjar nämligen inredningsbutiken Sakligheter i Kalmar att sälja julkulor i en begränsad upplaga, där en del av intäkten går direkt till Barn till ensamma mammor, BEM. Julkulorna är i metall och har Muminmotiv och snöre för upphängning. De är fyllda med cirka 300 gram konfektyr, så som inslagen kola och choklad.

– Intäkterna går till det där lilla extra. Vi löser inte familjernas ekonomiska situation, men vi kan förgylla en kväll eller se till att det ligger lite julklappar under granen i år. Vi funderar på att göra julkassar med presentkort till mat och julklappar i form av spel eller pyssellådor för att sysselsätta barnen hemma utan att riskera och gå ut och bli smittade av covid-19. En spelkväll i vintermörkret tillsammans med familjen skapar positiva barndomsminnen. Eller så kanske vi kan bidra till en biokväll?, säger Lisa Easley från Fryshuset.

Julkulan kostar 99 kronor och av dessa går 15 kronor till BEM.

– Det är ett jätteroligt och viktigt samarbete för oss där vi kan göra gott i samhället. Vi är gärna med och stödjer BEM och Fryshuset så mycket vi kan. Det är en väldigt fin julkula med en väldigt fin tanke bakom den, säger Sebastian Westerlund, butikschef vid Sakligheter.

Barn till ensamma mammor

BEM erbjuder barn och deras ensamstående mammor, som många gånger lever i ekonomisk och/eller social utsatthet, kostnadsfria aktiviteter och roliga upplevelser. De jobbar för att stärka mammorna i sin roll och berika barnens uppväxt genom inkluderande, bekräftande och positiva sammanhang som ger oförglömliga barndomsminnen.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.